5 tips voor huiseigenaars om je vastgoedmakelaar te ondersteunen

Toch slagen sommige huizen- en appartementenverkopers er onbewust in de verkoop nodeloos moeilijk te maken...

Elke vastgoedmakelaar met enkele jaren ervaring kan zo uit het hoofd een aantal voorbeelden noemen van cliënten die hem het werken moeilijk maakten. Niet dat die cliënten dat bewust doen natuurlijk. Wie z'n woning graag snel en voor een goede prijs wil verkopen weet hoe belangrijk het is dat de makelaar z'n werk goed kan doen. Toch slagen sommige huizen- en appartementenverkopers er onbewust in de verkoop nodeloos moeilijk te maken.

Een vastgoedmakelaar is in zekere zin een vertrouwenspersoon, net zoals een arts, een notaris of een advocaat dat kan zijn. Als woningverkoper heeft u met andere woorden een bijzondere relatie met uw makelaar. Een erkende vastgoedmakelaar werkt volgens een ethische code en stelt daarbij het belang van z'n cliënten voorop. Tegelijk is het ook in het belang van de makelaar zelf om de woning snel en voor een goede prijs te verkopen.

Vanuit zo'n vertrouwenspositie is het voor de makelaar niet altijd eenvoudig z'n cliënten te wijzen op fouten die ze zelf maken en die de verkoop van hun woning misschien nodeloos rekken. De makelaar wil z'n goede relatie behouden en zal soms subtiel proberen de cliënt te doen begrijpen dat hij bepaalde zaken beter anders kan aanpakken. Een subtiele aanpak die jammer genoeg niet altijd wordt begrepen. In dit artikel laten we de subtiliteit voor wat ze is en proberen we de boodschap zo helder mogelijk te brengen. Probeer als verkoper deze vijf zaken dus te vermijden als u uw makelaar gelukkig wilt houden.

1. Denken dat uw eigen woning uniek is

Voor elke eigenaar is de woning waar hij of zij jarenlang gewoond heeft meer geworden dan zomaar een woning. Uw thuis is ongetwijfeld een plek waar u zich goed voelt en waar u aan gehecht bent geraakt. Sommige huizenbezitters vergeten echter dat dit een subjectief gevoel is en dat potentiële kopers dat gevoel nog niet hebben. Bij het bepalen van een verkoopprijs rekenen veel verkopers onbewust een stuk emotionele waarde mee in de prijs. Als vastgoedmakelaar is het dan niet altijd gemakkelijk de cliënt te overtuigen dat die prijs niet op objectieve feiten is gebaseerd.

Merkt u dat uw vastgoedmakelaar het eigenlijk niet eens is met de prijs die u wilt vragen? Vraag uzelf dan af of u de woning ook wel echt wilt verkopen. Misschien is de emotionele waarde gewoon nog te hoog en wilt u eigenlijk niet voor een redelijke prijs afscheid nemen van uw woning. In dat geval stelt u de verkoop misschien beter uit tot het juiste moment daar is.

2. Steeds aanwezig willen zijn als potentiële kopers komen kijken

Als eigenaar is het natuurlijk uw volste recht om aanwezig te zijn in de woning telkens potentiële kopers komen kijken. Maar probeer u eens in te leven in het standpunt van de kopers. Als u in een winkel bent vindt u het toch ook lastig als de verkoper u ongevraagd komt storen terwijl u nog aan het kiezen bent? En als de verkoper naast u staat durft u misschien ook niet meer vrijuit te spreken over uw punten van kritiek. Laat uw makelaar uw belangen dus maar verdedigen en het verkoopspraatje houden, hij of zij is daar ook het beste voor geplaatst. Als u aanwezig bent probeer uzelf dan zo discreet mogelijk op te stellen en geef de potentiële kopers het gevoel dat ze hun tijd mogen nemen en rustig mogen rondkijken.

3. Het huis niet schoon houden

Een woning die verkocht wordt moet eigenlijk permanent in de showroom staan. U zult veel bezoekers krijgen die uiteindelijk afhaken maar u weet nooit wanneer de eigenlijke koper komt opdagen. Daarom mag u bij geen enkel bezoek steken laten vallen door de woning in een rommelige of vuile staat te tonen. Rommel zal uw bezoekers bijvoorbeeld onbewust de indruk geven dat de woning kleiner is dan ze eigenlijk is. Maak er daarom tijdens de verkoopsperiode een gewoonte van het huis altijd piekfijn in orde te hebben. Berg alle spullen die u niet meteen nodig heeft op in de kelder, zolder of bergruimte.

4. Tot het laatste moment een hogere prijs proberen te bedingen

Toegegeven, als u meerdere biedingen krijgt kan het verleidelijk zijn de bieders tegen mekaar uit te spelen. U weet immers nooit of u misschien het hoogste bod nog hoger kunt krijgen. Hoe logisch dat ook klinkt, teveel verkopers vergeten dat de hoogste prijs niet alles is. Een koper die z'n lening al rond heeft bijvoorbeeld is misschien wel meer waard dan de koper die iets meer wil bieden maar die nog maanden zal nodig hebben om een lening te krijgen. Vergeet niet dat u in sommige situaties beter één vogel in de hand hebt dan tien in de lucht.

5. De woning niet in perfecte toestand opleveren

Net zoals uw vastgoedmakelaar een goede band moet hebben met u als verkoper moet hij natuurlijk ook het vertrouwen winnen van de uiteindelijke kopers. Het is dan bijzonder jammer als dat vertrouwen na het afsluiten van de verkoop al meteen geschonden wordt doordat de woning niet in perfecte staat wordt opgeleverd. Het is voor wie net de mogelijk grootste investering van z'n leven heeft gedaan absoluut niet aangenaam als hij z'n nieuwe woning vuil of vol spullen terugvindt. Nadat de verkoop is gesloten is het dus uw taak alle (ja echt alle) spullen te verhuizen of weg te gooien. Organiseer na de verhuis ook nog één laatste poetsbeurt zodat de kopers echt het gevoel krijgen dat ze een frisse start kunnen maken in hun 'nieuwe' woning.

Wie bovenstaande en andere frustraties bij z'n vastgoedmakelaar wil vermijden doet er goed aan dit soort onderwerpen zonder taboe's te bespreken. Uw makelaar is er niet om te oordelen over hoe u in uw woning leeft, de emotionele band die u met uw woning heeft of de manier waarop u over een verkoopprijs wilt onderhandelen. Wel kan een professionele makelaar u dankzij z'n ervaring zeker en vast nuttige tips geven om een verkoop vlotter kan verlopen. Als cliënt bepaalt u uiteindelijk nog altijd zelf hoe u de raadgevingen van uw makelaar concreet invult.

Op zoek naar een betrouwbare makelaar met stalen zenuwen in uw regio?

Klik hier voor een lijst van erkende IMMOSCOOP makelaars.

menu
menu