Opinie: 7 procent registratierechten bij aankopen van een woning?

Maar, helaas heeft men wat snel werk geleverd en 'haast en spoed is zelden goed'...

De Vlaamse regering heeft recent beslist dat wie in de toekomst een huis koopt, 7 procent registratierechten zal moeten betalen. Het klein en groot beschrijf zal dus verdwijnen en plaats maken voor een vast tarief. Voor bescheiden woningen is er wel een extra korting van 5.600 euro.

Wie vandaag een huis of appartement koopt, moet naast de aankoopsom ook verkooprechten of registratiebelasting betalen. In Vlaanderen is dat standaard 10 procent op de aankoopsom - het zogenaamde groot beschrijf. Voor de aankoop van een 'bescheiden woning' geldt een verminderd tarief van 5 procent of klein beschrijf.

Bart Tommelein, Vlaams minister van Financiën pleitte voor één tarief, concreet zal nu iedereen 7 procent moeten betalen. Voor de kleinere huizen -die minder dan 200.000 euro kosten- is er wel een tegemoetkoming. Er komt een vrijstelling voor de eerste schijf van 80.000 euro, waardoor de registratierechten in dat geval onder het tarief van de 5 procent duiken.

IMMOSCOOP, de coöperatie van vastgoedmakelaars is tevreden dat eindelijk de beleidsmakers hebben ingezien dat het Kadastraal Inkomen totaal verouderd is en geen werkinstrument meer kan zijn voor de woning fiscaliteit.

Maar, helaas heeft men wat snel werk geleverd en 'haast en spoed is zelden goed'. Woordvoerder Wim Peleman verduidelijkt:

Ten eerste lijkt het ons niet verstandig de drempel voor 'bescheiden woningen' op een bepaald bedrag (€ 200/220.000) te zetten en dit dan nog regio afhankelijk te maken. Dit gaat zo wie zo de verkoopprijzen in deze prijsklasse verhogen. We voorspellen nu al een toename van het aantal transacties aan € 199.000 waarbij een 'extra' som terug onder de tafel zal betaald worden en die nationale sport werd gelukkig al een tijdje niet meer echt beoefend.

Ook de 10% behouden voor zij die vastgoed kopen als investering zal niet ten goede komen voor de nu al krimpende privatieve huurmarkt. Om nog te zwijgen over het nog grotere verschil die hiermee gecreëerd wordt bij aankoop van 'nieuwbouw' à 21% BTW.

We juichen toe dat de Minister een transparanter systeem wil bekomen, maar hij had nog net iets meer moed moeten hebben… Het behouden van de 'Meeneembaarheid' lijkt op het eerste zicht een goede zaak, maar in de praktijk zien we dat vooral de iets kapitaalkrachtigen hier de volledige € 12.500 kunnen recupereren en de 'eerste' koper slechts recht heeft op € 5.600 (red. 7% op € 80.000).

Het Nederlandse model is misschien financieel niet haalbaar, maar wel 'lekker' transparant en vooral sociaal; 2% overdrachtsbelasting voor woningen en 6% voor bedrijfspanden, hoe hoger de verkoopprijs hoe meer belastingen te betalen.

We willen hier zeker het kind met het badwater niet weggooien, maar enkel het 'klein beschrijf' en 'abattement' afschaffen is niet voldoende om de huidige fiscale koterij te saneren.

Waarom werd er geen 'totaalvisie' gemaakt, de toekomst is nu, we staan voor een enorme uitdaging zowel op vlak van ruimtelijke ordening, ecologie, enz. We beseffen maar al te goed dat er bij hervormingen steeds winnaars en verliezers zijn, maar bij primaire basisbehoeften, wat 'wonen' absoluut is, moeten alle spelers en actoren gemotiveerd worden het onderste uit de kan te halen. We horen je het al vragen; 'Wat had er dan wel moeten gebeuren?'

Echt transparant maken van de woningfiscaliteit rekening houdende met de ecologische voetafdruk; verlagen van de verkooprechten naar het Europees gemiddelde en de jaarlijkse onroerende voorheffing afhankelijk van de woonoppervlakte en energetische waarde van de woning (beide gegevens bevinden zich trouwens op het verplichte EPC).

Alleszins hopen we dat de huidige aanpassingen zo snel mogelijk door de administratieve mallemolen geraken want anders vrezen we dat er de komende tijd in het beste geval enkel nog aan- en verkoopbeloftes worden getekend met een stormloop aan notariële aktes in de tweede helft 2018. Trouwens 'been there done that' cfr. aankondiging "afschaffing woonbonus anno 2015".

Sterkte gewenst alvast aan de collega's van het notariaat!

Wim Peleman
Woordvoerder Immoscoop

menu
menu