De 9 grootste mythes over immobiliën

Doordat de immobiliën sector soms bij het publiek echter niet zo bekend is, zijn er ook enkele hardnekkige mythes ontstaan...

De meeste mensen komen hoogstens enkele keren in hun leven in contact met een vastgoedmakelaar. Het aan- en verkopen van immobiliën is nu eenmaal niet iets wat je als particulier dagelijks doet. Toch hebben we allemaal wel enige ervaring met de vastgoedwereld, rechtstreeks of dankzij de verhalen van vrienden en familie. Doordat de sector bij het grote publiek echter niet zo bekend is, zijn er ook enkele hardnekkige mythes ontstaan. De hoogste tijd dus om er daar een aantal van te ontkrachten. Dit zijn de negen meest populaire vastgoedmythes.

1. Alle vastgoedmakelaars zijn gelijk

Mensen stellen vast dat veel vastgoedmakelaars gelijkaardige tarieven hanteren. Makelaars specialiseren zich echter. Soms richten ze zich op exclusieve woningen voor een rijker cliënteel, soms begeleiden ze vooral kopers van vastgoed en soms houden ze zich voornamelijk bezig met de verhuur van woningen.

Overigens verschillen de tarieven van makelaars misschien met slechts met één of twee procent, op de totale verkoopsom van je woning maakt dat natuurlijk wel een groot bedrag. Als je de keuze hebt tussen meerdere geschikte makelaars wordt het tarief dus wel een belangrijk criterium.

2. In de immobiliënsector wordt veel geld verdiend

Dit is een mythe die een grond van waarheid heeft natuurlijk. Het klopt dat de immobiliënsector één van de belangrijkste economische sectoren van ons land is. Dat er bedrijven en personen zijn die hier veel geld mee verdienen is dus zeker geen mythe.

Toch is absoluut niet iedereen die in deze sector werkt een poenschepper. Makelaars verkopen niet elke dag een woning en vaak investeren ze veel tijd en geld in het promoten van een woning die lange tijd op de markt blijft staan. De vastgoedmarkt werkt bovendien in golfbewegingen. Periodes waarin de zaken goed gaan worden met andere woorden regelmatig afgewisseld met crisisperiodes.

Bovendien, de commissie -afspraak met een makelaar is ook in 9 van de 10 gevallen op basis van een no cure-no pay.

3. Als je de prijs van een woning bepaalt moet je ruimte laten voor onderhandelingen

Dit is een fout idee waar makelaars regelmatig discussies over hebben met hun cliënten. Het lijkt een logische onderhandelingstactiek: eerst meer vragen zodat je na afbieden krijgt waar je eigenlijk op hoopte.

Het probleem is dat je daarbij negeert hoe woningkopers zoeken. Die houden namelijk geen rekening met zo'n eventuele marge. Ze bezoeken vooral woningen waarvan de vraagprijs binnen hun budget past. Door een te hoge vraagprijs schrik je veel potentiële kopers af en krijg je zelfs de kans niet om met hen te onderhandelen.

4. Een aankoopmakelaar inschakelen is weggegooid geld

Wellicht heb je nog nooit in je leven zo'n belangrijke transactie gesloten als de aankoop van een woning. Niemand verplicht je om je daarin te laten bijstaan door een expert, behalve de notaris voor het administratief-wettelijke gedeelte dan. Maar het financiële belang van zo'n transactie is zo groot dat een vastgoedexpert geen overbodige luxe is.

Een aankoopmakelaar kan dankzij z'n kennis en ervaring uitmuntend onderhandelen en slaagt er daardoor vaak in z'n cliënten veel geld te doen besparen. Als je er toch voor kiest geen eigen aankoopmakelaar in te schakelen, dan is het aanbevolen je te laten bijstaan door een onafhankelijke financieel adviseur.

5. Je krijgt pas een lening bij de bank nadat je je droomwoning hebt gevonden

Het klopt natuurlijk dat je pas een lening kunt afsluiten als je aan de bank kunt vertellen voor welk huis of appartement je juist wilt lenen. Dat wilt echter niet zeggen dat banken tot dan moeten wachten om te controleren welk bedrag je zou kunnen lenen. Als je pas op het laatste moment die aanvraag doet heb je immers kans dat andere kopers je voor zijn.

Het is perfect mogelijk voordat je de eerste afspraken met immobiliënkantoren en woningverkopers vastlegt al een gesprek te hebben met je bankdirecteur. Die kan dan alvast een dossier samenstellen. Dat kan gebruikt worden op het moment dat je effectief een lening aanvraagt. Bij de meeste banken krijg je ook op zo'n voorafgaand gesprek al een indicatie van het bedrag dat je waarschijnlijk zult kunnen lenen.

6. Open huis-dagen zijn het wondermiddel om je woning te verkopen

Omdat open huis-dagen veel zichtbaarheid krijgen (advertenties, reclameborden en een dag waarop er heel veel bezoekers komen) lijkt het wel of ze altijd een succesverhaal zijn. De bedoeling van zo'n dag is inderdaad een woning in de belangstelling te brengen, en dat werkt ook. Maar dat wil niet zeggen dat je je woning op zo'n dag zult verkopen, die kans is zelfs eerder klein.

Ervaren makelaars weten dat open huis-dagen vooral nieuwsgierige buren en nog niet helemaal overtuigde kopers trekken. Heel af en toe duikt er echter toch een echt geïnteresseerde koper op, of blijkt een van de nieuwsgierige buren verliefd te worden op de woning. Net voor die mensen doe je als makelaar veel moeite natuurlijk. Laat je echter niet teleurstellen als een open huis-dag geen succes heeft, het is maar een van de vele promotietechnieken voor je te koop staande woning.

7. Een woning particulier verkopen doet je veel geld besparen

Een woning verkopen is van een totaal andere orde dan het verkopen van gelijk welk ander object. Als je je auto als particulier wilt verkopen en daarbij slecht onderhandelt verlies je hoogstens enkele duizenden euro's. Doe je hetzelfde met je woning dan kan dit je tienduizenden euro's kosten.

Zelfs als je een goede onderhandelaar bent betekent dit niet noodzakelijk dat je ook weet hoe je een ideale vraagprijs bepaalt, hoe je je woning juist in de markt moet zetten en welke extra verkoopsvoorwaarden je in het contract zou moeten opnemen. Vermijd al deze valkuilen en schakel liever een erkende makelaar in.

8. Het is zinloos nog te investeren in een woning die je gaat verkopen

Op het eerste zicht lijkt het logisch dat je geen renovaties meer uitvoert aan een woning die je wilt verkopen. En in veel gevallen is het dat ook. Een nieuw dak zal bijvoorbeeld de waarde van je woning slechts weinig doen stijgen terwijl het wel een grote investering is. Maar bij het huisbezoek van je makelaar zal hij of zij je misschien wel wijzen op kleinere (en soms zelfs grotere) zaken die beter kunnen gerenoveerd worden voor een verkoop.

Kleine herstellingen zijn in elk geval aanbevolen. De kosten van het herstellen van lekkende kranen, loshangende stopcontacten of gebroken tegels wegen ruimschoots op tegen het beeld van een woning die perfect in orde is. Is de hele woning in een goede staat behalve één kamer? Dan kan het ook de moeite lonen die ene kamer nog te laten renoveren. Je makelaar zal je hier uitgebreid advies over kunnen geven.

9. Een verkoopmakelaar zal je proberen een woning te… verkopen

Het werk van de vastgoedmakelaar die een woning in de verkoop zet is die woning verkocht te krijgen, dat is logisch. Dat wilt nochtans niet zeggen dat een makelaar de woning koste wat het kost aan je zal willen verkopen. Erkende makelaars moeten zich aan een strikte ethische code houden waarin allerlei afspraken zijn vastgelegd zodat het verkoopproces transparant en eerlijk zou verlopen.

Bovendien hechten makelaars over het algemeen sterk aan hun reputatie. Hun professionele succes hangt af van mond-tot-mond reclame en van cliënten die hen hun hele leven trouw blijven voor al hun vastgoedtransacties. Een goede makelaar kan het zich dan ook niet veroorloven om gebruik te maken van listige verkooptechnieken.

Op zoek naar een betrouwbare makelaar in uw regio?

Klik hier voor een lijst van erkende IMMOSCOOP makelaars.

menu
menu