Woningverkopers, bereid je voor op een bouwtechnische keuring

Bouwtechnische Keuring

Voor de meeste woningverkopers is een eerste bouwtechnische keuring ongetwijfeld een onverwachte zenuwslopende ervaring...

Als je je huis of appartement te koop wilt aanbieden dan moet je je eigenlijk ook voorbereiden op een mogelijke bouwtechnische keuring. Of geïnteresseerde kopers zo'n keuring zullen eisen of niet valt moeilijk te voorspellen. Sommige kopers zijn nu eenmaal voorzichtiger dan anderen. De situatie van de te verkopen woning speelt uiteraard ook een rol. Om een succesvolle verkoop te garanderen kun je zo'n bouwtechnische keuring dus maar beter goed voorbereiden.

Een geruststelling voor kopers, een zenuwslopende ervaring voor verkopers

Sommige woningkopers kan het weinig schelen of het huis of appartement dat ze kopen in goede staat is. Dat zijn de kopers die een huis zoeken dat ze van kelder tot zolder kunnen renoveren. Die kopers zijn vaak op zoek naar een buitenkansje, een gebouw waarvan de structuur degelijk is maar waarvan het interieur in een slechte staat verkeert.

De overgrote meerderheid van de particuliere woningkopers heeft echter geen zin (en geld) om na de aankoop van hun droomwoning ook nog te investeren in een volledige renovatie. Deze kopers zijn veel voorzichtiger. Vaak zullen ze een bouwtechnische keuring als opschortende voorwaarde laten opnemen in de koopovereenkomst. In dat geval kan de verkoop dus geannuleerd worden als er ernstige gebreken worden vastgesteld tijdens deze keuring.

Onderhandelingstactiek

Regelmatig gebruiken kopers de bouwtechnische keuring ook als een manier om de vraagprijs van een woning te kunnen onderhandelen. Als er kleinere gebreken worden vastgesteld tijdens zo'n keuring dan kunnen deze als argument worden gebruikt om de prijs te laten zakken.

Een bouwtechnische keuring eisen is vanuit het standpunt van de kopers erg begrijpelijk. Ze willen natuurlijk zeker weten dat ze geen miskoop doen, ze willen een overzicht hebben van de staat van de woning, eventuele problemen en de mogelijke kosten die ze zullen moeten maken om die problemen op te lossen.

Voor jou als woningverkoper is een eerste bouwtechnische keuring ongetwijfeld een zenuwslopende ervaring. Je weet vaak immers zelf niet of je huis structurele problemen verbergt en mogelijk wacht je dus een onaangename verrassing. Tegelijk kun je zo'n inspectie echter ook zien als een kans.

Worden er problemen vastgesteld dan kun je deze zelf laten herstellen voor de volgende geïnteresseerde koper zich meldt. En wetende dat zo'n inspectie waarschijnlijk is, kun je alvast zelf gekende problemen aan je woning beginnen oplossen. Het uitvoeren van kleine herstellingen betaalt zichzelf trouwens vaak terug, in de vorm van een hogere verkoopprijs voor je woning.

Wat wordt er juist gecontroleerd tijdens de bouwkundige inspectie?

Bouwkundige inspecteurs zijn goed opgeleid om alle mogelijke zichtbare en verborgen problemen in een woning op te sporen. Ze dragen een belangrijke verantwoordelijkheid en nemen hun taak dan ook serieus. Daarom controleren ze gemiddeld meer dan 1000 inspectiepunten tijdens een woningbezoek.

Dit zijn enkele van de belangrijkste plaatsen en zaken die een bouwtechnisch inspecteur zal controleren:

* De structuur van de woning: Zijn de fundamenten goed, in welke toestand bevinden zich de frames voor de ramen en deuren?

* Ramen, deuren en plinten: rottend hout, gebroken glas, niet goed bevestigde plinten…

* Het dak: oneffenheden, plekken waar water blijft staan, beschadiging van de chape, spleten, loshangende of verstopte dakgoten, structuur en stevigheid van de schoorsteen…

* De tuin: Blijft er water staan op bepaalde plekken, zijn er tuinmuren of tuinpaden in slechte staat en zijn er planten en bomen ziek of dood?

* De buitenmuren: spleten of rot, afbladderende verf, scheiding tussen de muren en de omliggende aarde…

* De keuken: ventilatie, lekken onder de spoelbak, keukenkasten en -schuiven…

* De badkamer: muurtegels, schimmel- of vochtplekken, stevigheid en correcte bevestiging wastafel en bad of douche…

* Andere kamers: problemen met verluchting, vocht of verwarming en ventilatie.

* Loodgieterij: waterdruk, waterafvoer, warmwaterketel of boiler…

* Elektriciteit: Voldoen alle schakel- en zekeringkasten aan de geldende normen, zijn de lichtschakelaar en stopcontacten in goede staat?

Hoe kun je je hierop voorbereiden?

Je kunt twee zaken voorbereiden in afwachting van een bouwkundige inspectie. Het eerste is alles dat je kunt doen om zo'n inspectie vlotter te laten verlopen. Het tweede zijn de zaken die je zelf nog snel kunt (laten) herstellen voordat de inspecteur op bezoek komt.

Om een inspectie vlot te laten verlopen is het belangrijk dat de inspecteur overal goed bij kan. Ruim dus alle rommel op, verplaats zoveel mogelijk zware meubels op plekken die de inspecteur misschien zullen interesseren en maak de afspraak liefst op een moment dat je kinderen en/of huisdieren niet aanwezig zijn.

Je kunt sommige zaken ook op voorhand repareren als je zeker weet dat ze je anders een opmerking zullen opleveren in het rapport van de inspecteur. Defecte of loshangende stopcontacten, klemmende deuren of slecht sluitende ramen zijn overduidelijk problemen die je zelf best oplost omdat ze geen goede indruk maken op geïnteresseerde kopers.

Als je bij andere zaken twijfelt of het wel de moeite is om ze te herstellen/renoveren of niet dan kun je best even je makelaar raadplegen. Die zal je in de meeste gevallen kunnen vertellen of zo'n herstelling de moeite waard is of niet.

Het heeft weinig zin zelf een inspecteur uit te nodigen om zo beter voorbereid te zijn op de inspecteur van de kopers. Zo'n dubbele inspectie kost je veel geld en vaak zal de ene bouwtechnisch inspecteur je andere adviezen geven dan de andere. Het resultaat kan zijn dat je onnodige herstellingen laat uitvoeren op advies van je eigen inspecteur. Wacht liever de inspectie van de kopers af, je kunt altijd achteraf een tegenexpertise laten uitvoeren.

'Keep calm' en laat de inspecteur z'n werk doen

Je maakt je misschien zenuwachtig in de aanloop naar de inspectie maar er is geen enkele reden om jezelf op te winden tijdens de inspectie zelf. Onthoud dat de inspecteur slechts een professional is die een objectieve mening probeert te geven over een waardevol object dat verkocht gaat worden, jouw woning in dit geval.

Zelfs al is je woning een emotioneel eigendom waar je misschien zelf veel in geïnvesteerd hebt, toch moet je begrijpen dat bij zo'n belangrijke zakelijke transactie zowel de positieve als de negatieve punten van het verkochte object moeten gekend zijn. Inspecteurs doen enkel hun werk door deze punten aan het licht te brengen, daarna is het terug aan koper en verkoper om over de correcte prijs te onderhandelen.

Een ervaren makelaar zal je kunnen helpen bij het interpreteren van het bouwtechnische rapport en zal je bijstaan in je onderhandelingen met de koper. Hij of zij kan je perfect adviseren over welke punten een eventuele prijsverlaging rechtvaardigen en welke niet. Aarzel dus niet om je makelaar te vragen je hierin bij te staan.

Op zoek naar een betrouwbare vastgoedmakelaar in uw regio?

Klik hier voor een lijst van erkende IMMOSCOOP makelaars.

menu
menu