Helpen groene investeringen de waarde van uw woning te verhogen?

De gemiddelde woningkoper is tegenwoordig goed op de hoogte van alle mogelijke groene investeringen en hun voor- en nadelen...

Wie voor de eigen woning een investering in bijvoorbeeld zonnepanelen of een energiezuinige condensatieketel overweegt doet dat wellicht niet enkel vanuit ecologische overwegingen. Financiële motivaties spelen vaak toch ook een belangrijke rol als het gaat om zogenaamde 'groene investeringen'. Het verkleinen van de ecologische voetafdruk van een woning zorgt immers automatisch ook voor een lagere energiefactuur en het levert op termijn dus een besparing op. Toch twijfelen veel woningbezitters. De sommen die geïnvesteerd moeten worden verdienen zichzelf immers vaak pas na vele jaren terug. En wat als de woning in tussentijd verkocht wordt? Zullen potentiële kopers dan bereid zijn de meerwaarde van die groene investeringen te betalen?

Ecologische woning = moderne woning?

Kopers van huizen of appartementen zijn vaak op zoek naar twee dingen. Ze zoeken een charmante woning waar ze op slag verliefd op kunnen worden en ze zoeken ze een moderne constructie uitgerust met de meest recente technieken. De meeste huizenjagers worden aangetrokken door een combinatie van deze twee factoren.

Groene investeringen vallen duidelijk in de categorie 'moderne constructie'. Energiezuinig bouwen is nog maar sinds enkele decennia echt in volle ontwikkeling. En de eigen woning die zelf energie kan produceren, met behulp van zonnepanelen bijvoorbeeld, is helemaal een recent fenomeen. Toch maken groene investeringen een woning niet enkel modern. Veel kopers laten zich ook charmeren door het idee dat hun mogelijke toekomstige woning milieuvriendelijk is.

Die charme wordt deels verklaard doordat mensen graag aan buren, familie en vrienden laten zien dat ze begaan zijn met het milieu. Daarvoor moeten de energiezuinige kenmerken wel duidelijk zichtbaar zijn natuurlijk. Zo komt het dat potentiële kopers eerder geïnteresseerd zullen zijn in zonnepanelen of in een hoogtechnologisch systeem om de temperatuur in de woning te controleren via de smartphone dan in bijvoorbeeld het gebruik van gerecycleerd hardhout voor de vloerbedekking.

Wat leveren de groene investeringen op?

Het feit dat potentiële kopers een voorkeur hebben voor zichtbare groene kenmerken wil nochtans niet zeggen dat relatief onzichtbare investeringen niet zinvol zijn. Elke huizenkoper is immers ook geïnteresseerd in het financiële plaatje. Als de verkoper dus kan aantonen dat de condensatieketel met warmtepomp een besparing oplevert van honderden of duizenden euro's per jaar dan zal dit vast en zeker interesse wekken.

Bovendien beseffen kopers ook dat de investering in die energiezuinige ketel of zonnepanelen slechts gedeeltelijk in de prijs van de woning wordt verrekend. Een deel van de kostprijs werd reeds gedragen door de huidige eigenaar. Ze doen er met andere woorden vrijwel altijd een goede zaak aan, en zeker als die energiebezuinigende maatregelen ook een flinke besparing opleveren. Deze argumenten maken uiteraard meer indruk op mensen die een woning kopen met de bedoeling er vele jaren zelf in te wonen dan bij mensen die een woning kopen als investering. Die laatste groep beseft dat niet zij maar vooral eventuele huurders de vruchten zullen plukken van de energiezuinige kenmerken.

Een groeiende nichemarkt: de ecologisch bewuste koper

Een snelgroeiende en bemiddelde groep potentiële woningkopers ziet groene investeringen niet enkel, of zelfs helemaal niet, als een manier om geld te besparen. Die groep vindt het milieu zo'n belangrijke prioriteit dat ze geen echte kosten-batenanalyse nodig hebben om de investeringen te verantwoorden.

Deze groep kopers is met andere woorden bereid om extra te betalen voor energiezuinige kenmerken zonder dat die zichzelf moeten terugverdienen. Het kan deze ecologisch bewuste kopers ook weinig schelen dat de energiebesparende functies van een woning niet erg zichtbaar zijn. Ze investeren er niet in om indruk te maken op buren en vrienden maar echt uitsluitend omdat het goed is voor het milieu.

Steeds meer woningen worden gerenoveerd of gebouwd met vooruitstrevende energiebesparende kenmerken. Ook de gemiddelde woningkoper is tegenwoordig goed op de hoogte van alle mogelijke groene investeringen en hun voor- en nadelen. Die evolutie gaat zich ongetwijfeld doorzetten in de komende tientallen jaren. Groene investeringen zouden voor elke woningbezitter dus een groeiende prioriteit moeten zijn.

Vraagt u zich af of een bepaalde groene investering wel gewaardeerd zal worden bij een eventuele verkoop van uw woning? Uw erkende vastgoedmakelaar kan u daar ongetwijfeld nuttig advies over geven. Aarzel dus niet om uw makelaar te contacteren en uw groene plannen te bespreken!

Klik hier voor een lijst van erkende IMMOSCOOP makelaars.

menu
menu