Hoe je woning voorbereiden voor een waardebepaling?

Uw erkende vastgoedmakelaar is een expert die u graag met raad en daad zal bijstaan om de schatting van uw woning zo positief mogelijk te laten verlopen.

Bent u van plan een herfinanciering van uw woonlening aan te vragen? Of wilt u graag de geschatte waarde van uw huis kennen om te weten welke verkoopprijs u ervoor kunt vragen? Dan is het nodig dat u een degelijke waardebepaling van uw woning laat uitvoeren. Veel woningbezitters vragen zich daarbij af wat ze zelf kunnen doen om de geschatte waarde zo hoog mogelijk te doen uitkomen. Met andere woorden, hoe zorgt u ervoor dat een schatter een positief beeld krijgt van uw woning?

Onafhankelijke en erkende schatters zullen de waarde van uw woning deels bepalen op basis van de gemiddelde prijzen in de woningmarkt en de verkoopprijzen van gelijkaardige woningen in uw wijk. Daarnaast moeten ze ook de tijd nemen om uw woning grondig te controleren. Ze voeren daarbij een visuele inspectie uit van zowel het interieur als het exterieur. Zo'n inspectie kan afhankelijk van de grootte en de complexiteit van uw woning dertig minuten tot wel twee uur in beslag nemen. De meeste experts zullen tijdens die inspectie ook foto's willen nemen van alle leefruimtes.

Zowel bij een mogelijke verkoop als bij een eventuele herfinanciering van uw woonlening kan het advies van een schatter grote financiële gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk uw woning zo goed mogelijk te promoten tijdens de inspectie. Maar wat kan u daar als particuliere eigenaar zelf voor doen?

Tips voor het positief beïnvloeden van een waardebepaling:

Een goede relatie met de schatter

Hoewel de schatter natuurlijk onafhankelijk moet zijn, en u deze persoon dus wellicht niet kent, is het toch belangrijk een goede verstandhouding te bekomen. Begin op goede voet door u flexibel op te stellen vanaf het moment dat een schatter telefoneert om een afspraak vast te leggen. Pas uw agenda waar mogelijk aan aan die van de expert en zorg uiteraard dat u op het uur van de afspraak aanwezig bent en de woning voorbereid is.

Ook tijdens het bezoek doet u er goed aan uw beste beentje voor te zetten om het werk van de schatter zo aangenaam mogelijk te maken. Natuurlijk is het niet altijd een leuke ervaring als een onbekende persoon door uw woning wandelt en kritische opmerkingen maakt maar dat is nu eenmaal de job van de expert. Geef tegenargumenten als u het niet eens bent met een punt van kritiek maar laat u niet verleiden tot een hoogoplopende discussie.

Maak een lijst met alle positieve punten

Als voorbereiding op het bezoek van de expert is het belangrijk dat u even de tijd neemt om alle positieve punten van uw woning te overlopen. U zet deze daarna best op papier zodat u ze ter sprake kan brengen tijdens de inspectie. Daarbij mag u vooral niet te vergeten alle grote reparaties en verbeteringen die u zelf aan de woning hebt laten uitvoeren op te sommen. Noteer de datum waarop de werken werden uitgevoerd en verzamel de facturen, de schatter zal deze zeker willen inkijken.

Vergeet het exterieur niet

Vaak maken mensen de binnenkant van hun woning piekfijn in orde voor het bezoek van een schatter maar vergeten ze dat die ook de tuin zal willen bekijken. Een tuin die een verwilderde indruk geeft zorgt niet alleen voor een negatiever beeld van de woning, het maakt het de schatter ook moeilijker om de juiste dimensies van de tuin te bepalen.

Zorg dat alles werkt

Zijn er kleine reparaties nodig aan elementen van uw woning, zoals ramen, deuren, elektrische installaties, verwarming? Stel dit dan niet uit tot de eigenlijke verkoop (in het geval u wilt verkopen) maar breng dit in orde voor de schatter komt. Een combinatie van dit soort kleine defecten kan tot een negatief gevoel leiden over de staat van uw woning.

Interieur: schoongemaakt en rommelvrij

Als u een jaarlijkse grote schoonmaak plant doe dit dan liefst vlak voor de schatter uw woning komt bezoeken. Indien u zelf echt geen tijd hebt om grondig schoon te maken kan het de moeite lonen een poetsvrouw te betalen om dit voor u te doen. De kleine kostprijs van de poetsvrouw is uiteraard zo terugverdiend als de schatter uw huis of appartement hierdoor positiever beoordeeld.

Huisdieren buiten

Hoe lief de hond en de poes ook zijn, het is altijd raadzaam ze tijdens het bezoek van de schatter even in de tuin te laten. Sommige mensen zijn allergisch of voelen zich om een andere reden niet comfortabel in het bijzijn van huisdieren. Het zou jammer zijn als zo'n detail de schatter een negatief gevoel zou bezorgen.

Conclusie

De belangrijkste conclusie is dus dat u als eigenaar een grote invloed kan uitoefenen op de resultaten van een waardebepaling. Een expert zal uiteraard zo objectief mogelijk de waarde van uw woning proberen te schatten. In de korte tijd die hij of zij echter heeft tijdens de inspectie van uw woning kan u veel doen om de positieve punten zoveel mogelijk in de verf te zetten. In de weken of maanden voor de schatting kan u dankzij een paar eenvoudige ingrepen bovendien de uitstraling van uw woning sterk verbeteren.

Bent u van plan uw woning te verkopen? Dan staat u er ook niet alleen voor. Uw erkende vastgoedmakelaar is een expert die u graag met raad en daad zal bijstaan om de schatting van uw woning zo positief mogelijk te laten verlopen. Aarzel dus niet om uw makelaar op tijd bij het proces te betrekken. Hij of zij heeft ongetwijfeld nog een aantal heel waardevolle tips voor u!

Op zoek naar een erkende vastgoedmakelaar om een waardebepaling te doen van uw woning?

Klik hier voor een lijst van erkende IMMOSCOOP vastgoedmakelaars in uw omgeving.

 

menu
menu