Investeren in luxe vastgoed?

Luxe vastgoed is in sé niet onbetaalbaar, een pand kan maar zolang behoren tot het luxe segment door zijn afhankelijkheid van tijd en de verschillende trends...

Wat is luxe vastgoed eigenlijk?

"Luxe", een woord dat regelmatig verschijnt in magazines, sociale media, krant of in vorm van publiciteit. We worden overrompeld door sierlijke combinaties zoals luxe assistentiewoningen, luxe appartementen, luxueuze woonbeleving, luxueuze duplex tot luxueus vastgoed in Kaapverdië…

Maar wat is "luxe" nu eigenlijk? Maken we niet soms allemaal een beetje buitensporig gebruik van het woord "luxe" puur om de aandacht te trekken van de lezer? Wat "luxe" betekent voor de ene is daarom niet persé luxueus genoeg voor de andere. Om "luxe" dus te kunnen begrijpen, moeten we zelf eerst gaan bepalen hoe en in welke context het woord gebruikt wordt maar ook in welk tijdsverloop. Ja, dat heeft u goed begrepen, "luxe" is namelijk een tijdsgebonden begrip.

Iedereen begrijpt dat een woning uit de jaren '80 dat niet mee geëvolueerd is met de laatste en nieuwste trends al snel uit de boot zal vallen om zich nog verder te kunnen profileren als "luxe vastgoed".

Wanneer we willekeurig magazines of het internet erop nagaan blijkt al snel dat voor de meeste mensen "luxe" associëren wordt met kwaliteit en niet de prijs. Met andere woorden, hoe beter de kwaliteit, hoe luxueuzer het goed is. Dat zou misschien wel eens een definitie kunnen zijn, maar op gebied van vastgoed volstaat deze definitie niet. "Luxe" in de wereld van vastgoed is namelijk een veelomvattend begrip waar niet enkel rekening wordt gehouden met de prijs.

Heel veel vastgoed portalen koppelen "luxe vastgoed" aan weelderige panden waarvan meestal de prijs hoger is dan €750.000. Portalen programmeren dit zo op basis van prijs en niet op realiteit zodat er een ruim aanbod in de zoekresultaten onder afdeling luxe vastgoed zal verschijnen. Een pand als "luxe" vastgoed bestempelen alleen op basis van de prijs is dus zeer kort door de bocht.

Als je snel even op immo portalen zoekt zal je merken dat sommige panden in de "luxe" vastgoed categorie meer geschikt zijn als opbrengsteigendom en niet de stempel van luxe vastgoed totaal waardig zijn. Prijs primeert boven kwaliteit lijkt het bij sommige vastgoedportalen.

Het aantal vierkante meters grond, bewoonbaar of niet, kasteel, boerderij of villa, zou niet de basis mogen zijn om een vastgoed als luxueus te bestempelen. Zo'n pand zou je wel als karaktervol of exclusief kunnen beschouwen omdat er misschien geen gelijkaardig pand is, maar dat maakt het nog niet luxueus. Want enkel een pand dat overvloed aan zaken heeft die niet essentieel zijn kan omschreven worden als een "luxe" woning. Voor de ene persoon ligt dit anders dan voor de andere echter vastgoed dat trendy, duurzaam én kwalitatief is zou eventueel wél een goede basis kunnen zijn om een pand als luxueus te omschrijven als het de normale middelen van iemand die het wil kopen overstijgt.

De term "luxe" staat dus los van luxe in de subjectieve betekenis van niet-noodzakelijk belang. Het begrip "luxe" in de micro-economie geeft slechts de specifieke wijze aan waarop de vraag naar dat goed zich op ontwikkelt, want wat voor de ene consument aangemerkt kan worden als primair, is voor een ander persoon misschien juist luxe.

Recent pakte de pers stevig uit met enkele artikels over luxe vastgoed benadrukkend dat de verkoop van luxe vastgoed opnieuw een sterke groei kent. Snel werd een vergelijkingsgrafiekje tevoorschijn getoverd waarin het jaar en het aantal verkochte panden boven de €750.000 werd weergegeven, echter hoeveel van deze panden tot het luxe segment behoorden was niet echt duidelijk…

Een betere en juistere boodschap zou geweest zijn dat veel meer villa's boven de €750.000 werden verkocht vergeleken met de voorbije jaren. Gelet op het economisch klimaat en de bijzonder lage interestvoet is dit ook het geval zijn voor woningen boven de €200.000…

De woordvoerder van de notarissen formuleerde het juist, namelijk: "woningen van het hele dure segment, de verkoop volumes van woningen boven 1 miljoen euro zijn toegenomen". De man legde geen enkel verband dat er een relatie zou bestaan tussen de hogere verkoopvolumes, duurdere panden en luxe vastgoed…

Wanneer we het hebben over "luxe vastgoed" moeten we alle aspecten grondig analyseren en vooral de juiste communicatie voeren. Het is dan ook een verspilling van tijd én energie om te Insinueren dat een bepaald goed "luxe vastgoed" is als het duidelijk niet het geval is.

Caroline Bruegelmans van het vastgoednetwerk Immo Point stelt duidelijk de klant centraal.

"Voor ons is het belangrijk dat we te weten komen wat de woonbehoeften van die bepaalde klant zijn. Pas dan kan je hierop inspelen en mee op zoek gaan naar een luxe pand dat aan hun zoekcriteria voldoet. Je zou eindeloos kunnen uitwijden over een zwembad of jacuzzi, maar als de klanten daar totaal geen interesse voor hebben, is dat voor hen geen meerwaarde. Het allerbelangrijkste naar mijn mening bij het zoeken naar een luxe woning is in eerste instantie de locatie."

- Caroline Bruegelmans, Immo Point

 

"Locatie, locatie, locatie"; zoals Immo Point het stelt is dan ook een belangrijke factor wanneer we spreken over luxe vastgoed. Voor de meeste vastgoedmakelaars is ligging een must, immers iedereen behoort al snel tot de exclusieve wereld wanneer je een pand bezit in het mondaine Knokke, Sint-Martens-Latem, Sint-Genesius-Rode, Brasschaat, Schilde, Ukkel of andere "rijkere gemeenten". De ligging is is dus doorslaggevend in het bepalen om te bepalen of een bepaald pand in het segment "exclusief" of "luxueus" valt.

Sven Vanholst, erkend vastgoedmakelaar van vastgoedkantoor Vestio onderschrijft dat de ligging belangrijk is, maar voor hem spelen ook de aanwezigheid van een zwembad, wellness, … mee.

"Het draait om het totaalplaatje en de ligging varieert soms, een penthouse in een stadscentrum of een een prachtig domein op het platteland, het aanbod in Limburg is variabel. Kopers zijn grotendeels personen die de omgeving al goed kennen en specifiek op zoek zijn in een bepaalde regio. Uiteraard zijn er ook zij die op zoek zijn naar een specifiek pand zoals bv voor paarden, met een zeer groene locatie, met een bepaalde look. De Pluspunten worden in deze gevallen extra benadrukt en toegelicht maar ook architecturaal wordt er gekeken of naar de uitbreidingsmogelijkheden."

– Sven Vanholst, Vestio

 

Zoals hierboven duidelijk gemaakt omvatten luxe panden veel parameters. Veel hangt af van de persoonlijke verlangens en keuzes van kopers -en verkopers. Want het zijn zij die immers centraal staan in hun beleving en oordelen over exclusiviteit en luxe. Vast staat dat in de wereld van luxe vastgoed, naast het feit dat de woning exclusief moet zijn er een hoge graad van afwerking moet zijn waarbij de persoonlijke smaak van de klanten een mogelijke troef of hindernis is. Om als vastgoedmakelaar waardige te zijn als luxe-vastgoed verkoper-verhuurder zal het totaal plaatje hoogstaand moeten zijn, van begin tot einde.

Is luxe vastgoed betaalbaar?

Luxe vastgoed is in sé niet onbetaalbaar, een pand kan maar zolang behoren tot het luxe segment door zijn afhankelijkheid van tijd en de verschillende trends. Wat betekent luxe voor u?

Uit recente cijfers van verkocht vastgoed van het duurdere segment merken we op dat de volumes in transacties toenemen. Volgens de zakenkrant De Tijd is het marktaandeel van panden van meer dan €1 miljoen tussen Januari en Mei 2018 met 21% toegenomen in vergelijking met het jaar ervoor.

In het jaar 2017 was er ook al een stijging van 17%. Specifiek werden er in 2017, 1.118 woningen boven het €1 miljoen verkocht; in 2013 waren dat er zowat 750.

Uitzonderlijk is dat naast de reeds bekende steden en gemeenten waar luxe vastgoed aanwezig is, Antwerpen nu ook in deze bijzondere lijst staat, goed voor 13% van verkochte miljoenwoningen. Uiteraard zijn er bij deze indicaties geen overzicht of dit allemaal luxe panden waren of niet.

Verschillende experten verklaren dit fenomeen als een wenteling in de crisis en dat het luxe topsegment in vastgoed opnieuw in is (een hype dus). Dit positief fenomeen is eerder dat het aanbod omvangrijker en kwalitatiever is geworden, immers bouwpromotoren focussen zich meer en meer op het afleveren van tiptop in orde woningen met een hoge afwerking dat we sneller als luxueus zouden beschouwen. Zelfs woningen en appartementen met een normale woonoppervlakte, dat vroeger nooit zou worden geklasseerd onder luxe, de middenklasse nu meer dan regelmatig op in speelt. Luxe is met andere woorden toegankelijker geworden door een ruimer aanbod en vastgoedmakelaars hebben de laatste jaren enorm veel kennis verworven op gebied van de noden en eisen van klanten met luxe vastgoed in het vizier, zowel in verkoop als aankoop.

Meer en meer vastgoedmakelaars specialiseren zich in dit topsegment om potentiele kopers zo goed mogelijk te begeleiden en adviseren bij de aankoop van een luxegezinswoning. Er komt veel meer bij kijken dan het klassieke ik-doe-het-zelf-wel-allemaal verhaal zoals veel particulieren soms zouden overwegen met klassieke residentiele woningen. De wereld van luxe vastgoed is heel specifiek, vereist enorm veel marktkennis en dient in het geval van aankoop met doel als investering hier zeker niet licht over te gaan, rendement op luxe vastgoed is een job op zich. U doet er dus goed aan een vastgoedmakelaar onder de arm te nemen al was het maar om toegang te hebben tot marktkennis, en het niet te vergeten cruciaal element, het uitgebreid netwerk aan contacten dat deze ter beschikking heeft, iets waar u en ik als particulier niet onmiddellijk toegang tot heeft.

Luxe panden vergelijken, wat moet je weten?

Wat betreft vergelijken van prijzen. Immoscoop voerde recent onderzoek uit en concludeerde onderstaande resultaten op basis van de gegevens die via eigen portaal openbaar zijn.

Uit eerste analyse blijkt dat de grootste stad in Vlaanderen, meer bepaald centrum Antwerpen er op dit ogenblik 95 panden (villa's & appartementen) met een vraagprijs hoger dan 1 miljoen worden geadverteerd. Hiervan blijkt, dat 58 van deze niet tot het luxe segment behoren of niet onder die beoordeling vallen. Met andere woorden 61% is geen luxe vastgoed. Ter verduidelijking, sommige panden zijn gewoonweg meer dan 1 miljoen waard omdat de ligging uniek is, andere zijn dan weer van een ouder bouwjaar waardoor het pand aan renovatie toe is maar wel enorm veel oppervlakte bieden in een dicht bevolkte stad en dus de toegankelijkheid de waarde in de hoogte duwt. We zijn ervan overtuigd dat deze panden allemaal op zich ook mooie opportuniteiten zijn voor de juiste koper maar we kunnen deze moeilijk op dit ogenblik gaan beschouwen tot het luxe segment.

Nu we een overzicht hebben van enkele luxe panden in het centrum, focussen we ons even op enkele randgemeenten rondom Antwerpen, bijvoorbeeld in de gemeente Schilde tellen we 97 panden boven het miljoen. Alle woningen zijn trouwens villa's, geen enkele is een appartement. Behoudens vergissing behoren 16 panden niet tot het luxe segment, met andere woorden 16.5% kunnen we niet als luxe beschouwen.

De gemeente Brasschaat, een regio met 48 panden boven 1 miljoen, daar blijkt dat 9 villa's niet geschikt zijn als luxe vastgoed, een percentage dus van 18%. Iets verder, in de regio van Turnhout & Oud-Turnhout beschouwen we 4 van de 21 panden boven 1 miljoen niet als luxe, kortom 19%.

Het valt op dat dat er dus een ruim verschil zit in het beschouwen van luxewaardige panden en dat de regio en de ligging duidelijk invloed heeft. We vermoeden dat dit komt omdat het optrekken of opfrissen van een luxe waardige woning goedkoper is in de randgemeenten dan in het centrum van onze groot steden zoals Antwerpen en Brussel, maar dit blijft dus een vermoeden.

Maar het is dus best mogelijk om van een betaalbare instapklare luxewoning te genieten in een weelderige omgeving vs een luxeappartement in het centrum van Antwerpen. U zal wel echter rekening moeten houden met verplaatsing en dus ook de omgekeerde rekensom moeten maken. Of het verplaatsing oordeel het hogere budget rechtvaardigt zal u dus moeten afwegen.

Lees ook: In de stad wonen of op het platteland?

Wat betreft betaalbaarheid in deze verschillende regio's, de gemiddelde vraagprijzen voor vastgoed boven de 1 miljoen zijn volgens onderstaande analyse:

Antwerpen

In het centrum van Antwerpen blijkt dat je gemiddeld 1.844.886 Euro's betaald voor een miljoenwoning. Het duurste pand op de markt dat wij als luxe beschouwen blijkt te koop te staan voor 3.300.000 Euro's met 5 slaapkamers, 5 badkamers en 1000 m2 woonoppervlakte.

Gemiddeld betaal je 1.685.850 Euro's voor een miljoenappartement, duurste op de markt is te koop voor 3.500.000 Euro's, 3 slaapkamers, 3 badkamers en 411 m2 woonoppervlakte.

Schilde

Schilde staat in de provincie Antwerpen bekend als een groene gemeente met heel veel villa's. Toch heeft de gemeente een erg divers woningaanbod. Doordat Schilde vooral inzet op behouden van haar residentiële karakter, zijn er meerdere mooie villawijken en dus zal men automatisch sneller in een hogere prijsklasse terecht komen.

Gemiddeld 1.770.000 Euro's voor een woning, duurste luxe pand is 3.295.000 Euro's met 3 slaapkamers, 3 badkamers, 805 m2 woonoppervlakte en 3090 m2 terreinoppervlakte.

Lees ook: Wonen en leven in Schilde

Brasschaat

Gemiddeld 1.912.083 Euro's voor een woning boven het miljoen, duurste luxe pand is 5.450.000 Euro's met 5 slaapkamers, 4 badkamers, 1600 m2 woonoppervlakte en 40.000 m2 terreinoppervlakte.

Turnhout & Oud Turnhout

Gemiddeld 1.900.428 Euro's, waarvan het duurste deluxe 3.950.000 Euro's voor 10 slaapkamers, 6 badkamers, 942 m2 woonoppervlakte en 13.000 m2 terreinoppervlakte.

Bijkomend doen we even een korte analyse naar andere regio's waar mogelijk luxe vastgoed aanwezig is. Enkele bekende gemeenten van 2017 met verkochte huizen boven het miljoen zijn:

- Knokke-Heist
- Sint-Genesius-Rode
- Sint-Martens-Latem

Voor deze informatie maken we gebruik van publieke immo sites van vastgoedmakelaars in deze regio's, daarna doen we een vergelijking op basis van de aanwezigen luxe panden.

Knokke-Heist

In het mondaine Knokke tellen we een totaal aan 128 miljoenwoningen. De gemiddelde vraagprijs is 2.042.585 Euro's. Duurste pand op de markt is 5.350.000 Euro's, 7 slaapkamers en 7 badkamers, 750 m2 woonoppervlakte en 2296 m2 terreinoppervlakte. Opvallend is dat 14 woningen niet echt luxueus te beschouwen zijn en dus 89% luxe waardig is!

De verworven naamsbekendheid rondom deze gemeente, zogenaamde city branding heeft blijkbaar geholpen om alleen hoogstaande en picobello afgewerkte villa's neer te poten door de promotor en bouwheren.

Pieter Zwaenepoel, erkend vastgoedmakelaar van het vastgoedkantoor Avantimmo met expertise op gebied van luxe vastgoed in Knokke-Heist bevestigd dat de regio het prima doet en ook zo blijft.

"De gemeente Knokke-Heist blijft continue investeren in evenementen en infrastructuur, de laatste jaren verkoopt luxe vastgoed goed. De nieuwe registratierechten hebben geen directe impact gezien het hoofdzakelijk hier gaat om tweede verblijven. De meeste kopers zijn al in het bezit van een ander vastgoed en recent wordt zelfs ook redelijk veel verkocht aan klanten uit Luxemburg, Frankrijk en zelfs Duitsland."

– Pieter Zwaenepoel, Avantimmo

Op vraag wat Avantimmo als luxe vastgoed beschouwd:

"Het hangt niet altijd af van de prijs maar vooral de ligging in combinatie met oppervlakte, soort vastgoed en de uitstraling naar de klant toe. Ligging, ligging en nog eens ligging is waarschijnlijk de belangrijkste factor."

– Pieter Zwaenepoel, Avantimmo

 

Op vraag of de meeste luxe panden gelegen zijn in een bepaalde locatie of concentratie, licht Lise Gallant, erkend vastgoedmakelaar bij Immo Francois ons toe.

"Gezien wij een geografische spreiding hebben over West- & Oost-Vlaanderen, zijn er in elke regio wel enkele. Niettegenstaande is de grootste concentratie zichtbaar aan de Kust. Ongeveer 10% van ons aanbod beschouwen we als echt luxe."

– Lise Gallant, Immo Francois

Wat betreft de impact van nieuwe registratierechten op luxe vastgoed:

"De nieuwe verkooprechten zullen sowieso een positieve evolutie teweegbrengen. Panden vanaf 350.000 euros kwamen meestal niet meer in aanmerking voor klein beschrijf. Wanneer mensen een duurder pand aankopen als enige eigen woning sparen ze nu 3% uit die ze kunnen aanwenden voor inrichting, verbouwing of die simpelweg het budget kan versoepelen. Een glazen bol is er helaas niet maar een correcte prijszetting gekoppeld aan een op maat gemaakte marketing en goede opvolging van kandidaat-kopers moet zorgen voor een zo vlot mogelijke verkoop."

– Lise Gallant, Immo Francois

Lees ook: 7 procent registratierechten bij aankopen van een woning?

Beide vastgoedmakelaars blijven erbij dat vastgoed altijd een interessante investering is, inclusief de luxe woningen. Lise merkt vooral een evolutie in vroeger minder populaire regio's die nu worden opgewaardeerd door lokale economie en door extra inzet van de lokale stadsbesturen. De kopersmarkt is nog steeds zodanig divers dat iemand die absoluut in de stad wil wonen ook daar zal zoeken, dit binnen zijn budgettaire opties. Iemand met hetzelfde budget die minder locatie gebonden is kiest dan eerder ervoor om buiten de stadskern te gaan zoeken om zo een meerwaarde te krijgen voor hetzelfde budget aldus Lise van Immo Francois.

 

Sint-Genesius Rode

In deze gemeente vinden we 73 miljoenvilla's met een gemiddelde vraagprijs van 2.202.191 Euro's. Duurste pand dat we als luxe beschouwen is een magnifieke geklasseerd eigendom van 7.300.000 Euro's met 5 slaapkamers, 5 badkamers, 800 m2 en 5289 m2 terreinoppervlakte. 15%...?

Sint-Martens-Latem

In het pittoreske Latem vinden we een beperkt aanbod van 20 woningen met een prijs hoger dan 1 miljoen. De gemiddelde vraagprijs van deze bedraagt 1.732.138 Euro's. Het duurste pand op de markt met 6 slaapkamers, 5 badkamers, 850 m2 woonoppervlakte en 6800 m2 terreinoppervlakte kan je kopen voor 3.250.000 Euro's.

Latem, kenmerkend voor zijn karakteristieke villa's aan de Leie is een uitzondering in die zin dat luxe soms moeilijk te definiëren is. We focussen hier vooral op de oudere panden die we niet kunnen beschouwen als luxe in hedendaagse tijd. Een 6 panden zijn naar onze mening toch aan wat opfrissing toe voor we deze luxe waardig kunnen beschouwen, vooral op gebied van afwerking en materialen. 70% luxe waardige woningen is dus naar onze mening rechtvaardig?

Bestaat er ook luxe vastgoed onder de 1 miljoen?

Natuurlijk! Luxe heeft uiteraard veel te maken met de prijs, maar een luxe appartement of woning in randgemeenten kunnen ook onderdeel uitmaken van de luxe vastgoedmarkt en voor minder dan 1 miljoen euro gaan. Het is niet omdat iets heel duur is dat het daarom ook onmiddellijk luxe is. Een woning mag dus best luxueus ogen, maar daarom hoeft het niet persé de duurste materialen of een bepaalde onbetaalbare afwerking te zijn.

Laat u dus zeker niet verleiden door verschillende media berichten dat luxe vastgoed alleen maar panden zijn boven de 1 miljoen euro's of zelfs niet boven de 750.000 euro's. Je kan dus gerust een trotse eigenaar zijn van een luxe pand met een startprijs vanaf 500.000 Euro's.

Ines Luyten, erkend vastgoedmakelaar van het vastgoedkantoor Ilimmo in Oud-Turnhout stelt duidelijk dat er een luxe markt is in woningen onder de 1 miljoen, namelijk kleinere woningen die hyper zijn uitgerust en waarbij de kwaliteit belangrijk is.

"Sommige van deze hyper woningen zijn beschikbaar voor prijzen tussen de 500.000 en 1 miljoen euros. Men houdt vooral dan rekening met de aanwezigheid van luxe aspecten zoals een sauna of jacuzzi. Een pand in hogere prijsklasse dan dit moet wel 100% in orde zijn om verkoopbaar te zijn als de referentie op gebied van luxe woningen. Mensen op zoek naar luxe verwachten hier dan meer badkamers en een perfecte afwerking in vergelijking met de goedkopere hyper luxe woningen. Daarnaast kennen de meeste dergelijke potentiele kopers de omgeving en dus moet je goed op de hoogte zijn van de alle mogelijkheden in de omgeving. Je marktkennis van de omgeving kan dus het verschil maken om te weten wat in de regio wel of niet onder het luxe aanbod valt."

– Ines Luyten, Ilimmo

 

Caroline Bruegelmans, erkend vastgoedmakelaar van het vastgoednetwerk Immo Point merkt op:

"Bij ons in de omgeving zijn dit dan eerder appartementen. Heel af en toe krijgen we een kleinere woning in verkoop die zeer duurzaam is afgewerkt. Deze kan ook vallen onder de noemer luxe. Zolang de prijs zich maar vertaalt in de afwerking en locatie."

– Caroline Bruegelmans, Immo Point

Daar waar sommigen 10% van het portefeuille als luxe vastgoed beschouwen zijn er andere die voortdurend luxe aanbod op de markt beheren. Cum Laude een vastgoedkantoor in Brasschaat is zo één van de kantoren. Bart Moonen is erkend vastgoedmakelaar bij Cum Laude en is goed op de hoogte van de verschillende luxe panden die boven de 750.000 euro's op de markt staan in de omgeving.

"De afwerking, de ligging en de aanwezigheid van een zwembad brengt een pand al gauw dichter bij het luxe segment. We zouden de bouwgronden ook als luxe kunnen beschouwen, die gaan voor onder de 500.000 euro's en we geven bijkomend advies voor renovatie, verzekering, financiering etc… Het zijn meestal ondernemers of kopers die terug naar hun roots gaan wonen en we merken dat dankzij de nieuwe registratierechten er veel meer transacties zijn inclusief voor luxe panden onder de 1 miljoen euro's."

– Bart Moonen, Cum Laude

Op vraag hoe men de evolutie ervaart van luxe vastgoed in de omgeving antwoord Bart:

"We merken een goede markt conjunctuur die meer kopers op de been brengt en meestal zijn het ondernemers of kopers die terug naar hun roots gaan wonen. Dit zijn mensen die begrijpen wat de meerwaarde is van een luxe woning in deze omgeving en dan ook terug herinvesteren."

– Bart Moonen, Cum Laude

 

Diane Mertens, zaakvoerder van vastgoedkantoor Empresa Consult en een erkend vastgoedmakelaar in regio Sint-Truiden stelt dat de grootte van de woning een belangrijke rol speelt in haar regio. Naast het gebruik van kwalitatieve materialen of de aanwezigheid van een zwembad kunnen sommige panden al beschouwd worden als luxe. Sommige van deze gaan zelfs al reeds op de markt met een startprijs rond de 400.000 Euro's. Kopers blijken dan meestal 50% van de omliggende regio en 50% van Brussel zelf.

"Het is geweten dat het verkopen iets langer duurt bij luxe woningen boven de €600.000-€700.000. Het is al beter met de verlaagde registratierechten, maar het is nog veel geld op grote bedragen. Misschien zou de meeneembaarheid van het schrijfgeld verhogen de omstandigheden voor aankoop gunstiger maken?"

– Diane Mertens, Empresa Consult.

 

Conclusie

Het staat vast dat luxe vastgoed een specialisatie is binnen de Belgische vastgoedmarkt. Laat je dus niet vangen aan de verschillende artikels die verschijnen in pers en media, de wereld van luxe is klein en het vergt meer kennis dan gewoon even de laatste verkoopsprijzen te verzamelen en hier onmiddellijk conclusies uit te trekken.

Verschillende vastgoedkantoren spelen een belangrijke rol bij de waardebepaling en het onderhouden van gekende omgevingen die bekend zijn om luxe vastgoed, zelfs gemeenten werken mee aan de omgeving om een positieve trend in de vastgoedprijzen na te streven. Een grondige marktanalyse is dus zeker aanbevolen want voor de meeste individuele kopers blijft het verwerven van een luxe vastgoed in eerste instantie aangezien als een investering en het beveiligen en diversifiëren van financiële assets. De absolute top in luxe panden zijn dan ook heel exclusieve opportuniteiten en zijn op gebied van architectuur en kunst gevende inrichting 'a once in a life' opportunity zoals de mensen van Sotheby's het zouden zeggen.

Mocht je dus stevig in-cashen na een succesvolle beurs exit, het verkopen van je bedrijf aan een multinational of misschien zelfs de lotto winnen, overweeg je financiële strategieën en bekijk het potentieel van investeren in luxe vastgoed. Laat je begeleiden, adviseren en charmeren door de verschillende aanbiedingen via een erkend vastgoedmakelaar want deze speelt niet enkel en alleen een bemiddelingsrol, een goede makelaar met ervaring op gebied van luxe woningen houdt rekening met marktomstandigheden en zorgt voor een gepaste prijszetting in combinatie met een uitgebreid netwerk van kapitaalkrachtige aan- en verkopers die de toekomst van jouw investering kunnen garanderen.

Caroline Breugelmans, erkend vastgoedmakelaar van het vastgoednetwerk Immo Point met expertise op gebied van luxe woningen in de regio Schilde, Schoten en s-Gravenwezel verduidelijkt onze conclusie.

"Het luxevastgoed heeft in de jaren '90 en '00 hoogdagen gekend. Hierdoor waren er dikwijls grote marges tussen de werkelijke waarde en de vraagprijs. De markt liet dat destijds ook toe en die villa's werden evengoed vlot verkocht. De laatste jaren merken we dat deze markt veel transparanter is geworden en dat de vraagprijzen veel beter aansluiten bij de werkelijke waarde van deze panden. Wat we wel zien is dat de oudere villa's die nog niet grondig gerenoveerd zijn, onder druk staan. Dit heeft te maken met de wooneisen, isolatienormen en extra keuringen die vereist zijn. Kopers hebben meer budget over voor een perfect afgewerkte luxe villa op een goede locatie dan een oudere villa op toplocatie, maar waar nog werk aan is. We merken dat de duurdere villa's opnieuw beter in de markt liggen. Dat is dus uiteraard een positieve trend. De koper die momenteel met een goed budget de markt opgaat, kan zeker een goede investering doen momenteel. De prijzen staan veelal realistisch en we merken nu een aantal jaren stabilisatie en zelfs opnieuw een lichte stijging in onze omgeving."

– Caroline Breugelmans, Immo Point.

Sven Vanholst van Vestio zegt eenvoudigweg dat de markt van luxe vastgoed geen problemen kent.

"Het is stabiel en degene die voor luxe vastgoed kiezen, hebben meestal meerdere eigendommen en weten welke kosten verbonden zijn aan de aankoop. Het is een nu eenmaal een nichemarkt, en niches zijn nu eenmaal goed en stabiel."

– Sven Vanholst, Vestio

Kortom, de waarde van luxe vastgoed is en blijft dus een hype en een financiële garantie zolang je maar mee evolueert met de laatste nieuwe trends en opportuniteiten, dit in samenspraak met een erkend en ervaren vastgoedmakelaar met een goed onderhouden kapitaalkrachtig netwerk, want welgestelde relaties zijn immers ook van onschatbare waarde.

Met dank aan:

menu
menu