Signalen dat het tijd is om uw woning te verkopen

De beslissing om de woning waar u mogelijk al tientallen jaren gewoond heeft te verkopen neemt u niet van de ene dag op de andere...

De beslissing om de woning waar u mogelijk al tientallen jaren gewoond heeft te verkopen neemt u niet van de ene dag op de andere. Mogelijk speelt u al enkele jaren met het idee om uw huis of appartement te verkopen, maar u wacht…, bewust of onbewust, op een signaal dat de tijd rijp is. Welk signaal dat is zal afhangen van uw persoonlijke situatie en de vastgoed markt. Dit zijn de meest vaak voorkomende signalen die woningbezitters geven om de stap naar het verkopen van hun woning zetten.

1. Je hebt nood aan meer ruimte in je woning

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom een woning niet langer voldoende groot is voor u en uw familie. Gezinsuitbreiding is natuurlijk de meest voorkomende reden, veel eigenaars verkopen hun woning ook op het moment dat ze bv een zelfstandige activiteit beginnen. Het uitoefenen van deze activiteit zal afhankelijk zijn van de professionele ruimte die men nodig heeft. Denk maar aan bijvoorbeeld een bureau, atelier, opslagplaats of magazijn. Veel huiseigenaars gaan op zoek om een woning te kopen rekening houdend met de extra professionele ruimte die ze nodig hebben.

2. Een gevoel dat er teveel ruimte is

Het omgekeerde argument wordt ook vaak als reden gegeven om te verhuizen. Nadat volwassen kinderen het huis hebben verlaten blijft er voor de ouders vaak teveel ruimte over. Een huis met drie slaapkamers waarvan er maar één echt gebruikt wordt vergt niet enkel veel onderhoud en schoonmaak, het zorgt ook voor nodeloos mogelijke hoge energierekeningen. In dat geval kan een verhuis naar een kleinere woning de aangewezen oplossing zijn.

3. De wijk of buurt is niet meer wat het was

De atmosfeer in een dorp, wijk of stadsdeel kan soms snel veranderen. In de loop der jaren kan de gezellige volkse buurt waarin u woonde veranderen in een chique uitgaansbuurt of kan de verkeerssituatie zodanig veranderen dat u veel meer last heeft van files of andere vormen van verkeershinder. Misschien bent u ondertussen ook van job gewisseld, waardoor die handige verbinding met het treinstation nu beter zou vervangen worden door een goede verbinding met de autostrade.

Mogelijk is het contact met je buren ook niet meer optimaal. Als je een groot deel van je leven in een bepaalde wijk woont zal je veel mensen zien komen en gaan. De nieuwe buren zijn misschien iets minder spontaan waardoor het niet altijd goed klikt. Tenslotte verhuizen gezinnen soms ook om dichter in de buurt van een goede school te zijn voor de kinderen. Deze verschillende signalen kunnen samen de doorslag geven om te beslissen om je woning te verkopen en een nieuw stekje te vinden. Als tip geven we ook graag mee dat het altijd aangewezen is om de nieuwe buurt waar je wil wonen goed te begrijpen. Je vastgoedmakelaar is een erkend expert die gespecialiseerd is in de omgeving en kan je met raad en daad bijstaan voor het vinden van je ideale huis.

4. Er is geen zin of budget voor renovatiewerken

Niet iedereen houdt van verbouwingen. Toch is het om een ouder wordende woning in waarde te beschermen soms nodig om belangrijke verbouwingen uit te voeren. Nieuwe isolatie, een nieuw dak, vloeren, badkamer of keuken… het zijn allemaal grote investeringen. Bovendien verdienen die investeringen zichzelf niet altijd terug bij een verkoop. Zo kunt u uw badkamer best renoveren maar als die renovatie niet in de smaak valt bij de koper zal deze ook niet bereid zijn hier een meerprijs voor te betalen.

Als belangrijke renovaties nodig zijn en u hier zelf de tijd en energie niet voor heeft dan kan het een goed idee zijn de woning in z'n huidige staat te verkopen. Jonge koppels die hun eerste woning willen kopen zijn vaak op zoek naar een eigendom met een verminderd prijskaartje waar ze zelf de renovaties kunnen aan uitvoeren. Het is aanbevolen om u te laten adviseren door een expert op dit vlak. Sommige vastgoedmakelaars hebben expertise in het creeren van een meerwaarde voor uw woning, dit met een beperkt budget alvorens u de woning op de markt te koop stelt.

5. De huidige woningmarkt is gewoon heel gunstig

In een aantrekkende woningmarkt komen veel eigenaars in de verleiding hun woning te verkopen voordat de prijzen eventueel terug zouden dalen. Dat is een logische redenering als u na de verkoop niet zelf op zoek moet naar een andere woning. Anders wordt u immers koper in een markt met hoge prijzen, waardoor de eventuele winst uit een verkoop vaak weer teniet wordt gedaan. Daarnaast kunnen er veel andere signalen zijn waardoor de markt gunstig zijn om te proberen verkopen, zoals bv de lage interestvoet of u woont in een erg gewilde omgeving waar niet veel woningen te koop of te huur staan.

Denkt u om uw woning te verkopen of verhuren? Laat u dan adviseren door een erkend vastgoedmakelaar.

Klik hier voor een lijst van erkende IMMOSCOOP makelaars.

menu
menu