In de stad wonen of op het platteland?

Stad of platteland?

Een ervaren makelaar weet perfect over welke zaken lokale bewoners klagen en welke de belangrijkste pluspunten zijn die iedereen waardeert.

Hoewel je in Vlaanderen nergens echt ver van een stad woont voelt het leven in een stad of in de stadsrand toch nog steeds helemaal anders aan dan het leven in een dorp. Toch maken ook veel mensen die opgroeien op het platteland kennis met het stadsleven, tijdens hun studies bijvoorbeeld. Omgekeerd dromen heel wat stadsbewoners van een huis op het platteland. Vooral gezinnen met jonge kinderen ontvluchten vaak de drukte (en de luchtvervuiling) van de grote steden, terwijl alleenstaande jongeren juist worden aangetrokken door het bruisende stadsleven.

Van de stad naar het platteland verhuizen, of omgekeerd, vergt nogal wat aanpassingsvermogen. De kwaliteit van leven, het culturele en onderwijsaanbod, de lokale economie, het openbaar vervoersaanbod… Het contrast tussen het leven in de stad en in een dorp is soms erg groot.

Niet iedereen durft dan ook de stap te zetten om z'n vertrouwde omgeving om te ruilen voor zo'n verandering. Vlamingen, zo blijkt uit verschillende onderzoeken, zijn verrassend honkvast. Kinderen kiezen er vaak voor om in dezelfde gemeente te gaan wonen als hun ouders. Onbekend is wellicht voor velen ook onbemind?

Tuinieren of theater?

Voor wie er toch over twijfelt om z'n vertrouwde stads- of plattelandsomgeving achter zich te laten is het belangrijk die keuze goed te overwegen. De verhalen van mensen die pas na hun verhuis beseften hoe erg ze eigenlijk aan het leven in hun oude omgeving gehecht waren zijn jammer genoeg talrijk. In een kalme en natuurlijke omgeving wonen lijkt fantastisch maar ben je bijvoorbeeld bereid daarvoor dagelijks 2 uur in de file te staan?

Je persoonlijke interesses en voorkeuren zijn dus allesbepalend. Wat voor leven wil je leiden? Wil je kunnen tuinieren of wil je op het laatste moment kunnen beslissen om een theatervoorstelling te bezoeken? Wil je 's ochtends enkel wakker gemaakt worden door het geluid van vogels of vind je het akelig om op een donkere winteravond in een klein dorp helemaal niemand op straat te zien?

Een ruime en karaktervolle woning of een modern appartement?

Ook het woningaanbod in een stad of een plattelandsgemeente verschilt sterk. Een ruim en karaktervol huis huren of kopen in de stad is niet voor iedereen weggelegd. Voor wie een beperkter budget heeft is er gelukkig wel een ruim aanbod aan appartementen. Op het platteland is het vaak omgekeerd. Er is een groot aanbod aan huizen, maar voor een jong koppel zonder kinderen of voor vrijgezellen is het vaak moeilijk er een klein appartement of studio te vinden.

Bovendien kan één dorp nooit een even ruim aanbod bieden als één stad. Wie graag in hetzelfde dorp blijft wonen als z'n vrienden en familie zal dus een minder ruime keuze hebben in woningen dan wie graag in dezelfde stad blijft wonen.

De nadelen onder ogen durven zien

Als je met het hele gezin verhuist dan wordt de keuze meestal nog moeilijker. Jij houdt misschien van tuinieren. Maar gaat je tienerdochter die opgroeide in de stad het leuk vinden als ze om te kunnen uitgaan afhankelijk is van het openbaar vervoer? De kinderen vinden het waarschijnlijk leuk om ruimte te hebben en buiten te kunnen spelen, maar op het platteland is de kans groot dat hun vriendjes niet in de buurt zullen wonen. En wie in het gezin gaat dagelijks moeten pendelen om naar school of werk te gaan?

In een dorp wonen kan ook betekenen dat je veel tijd verliest met zaken die je in de stad veel sneller zou kunnen regelen. Gespecialiseerde winkels en openbare diensten zijn veel minder aanwezig op het platteland.

Uit gegevens van het nationaal bureau voor statistiek blijkt dat om bijvoorbeeld een elektrowinkel te bereiken een kwart van de plattelandsbewoners meer dan een kwartier met de auto moet rijden. Een postkantoor vind je al lang niet meer in elk dorp en zoek je een minder populair boek dan heb je veel kans dat de kleine plaatselijke bibliotheek je niet zal kunnen helpen. Ook de mogelijkheden voor kinderopvang en hulp aan huis zijn beperkter in kleine gemeenten.

Stad of dorp, de keuze is niet altijd zwart-wit

Stel jezelf, en de andere leden van je gezin, dus de juiste vragen voordat je een beslissing neemt.

Zal je in je nieuwe omgeving gemakkelijk nieuwe sociale contacten opbouwen? Ga je er geen probleem mee hebben om je stads- of dorpsvrienden minder vaak te zien als je verder weg woont? Is er een geschikte school voor je kinderen in de omgeving, nu en voor de toekomst? Zal je de activiteiten waar je nu van houdt in je stad of dorp kunnen vervangen door alternatieven (shoppen, tuinieren, fietstochten, sportieve activiteiten, culturele uitstappen…)? Als je deze vragen bijna allemaal bevestigend beantwoord dan ben je waarschijnlijk klaar om de stap te zetten.

Maar ook als je toch je twijfels hebt kan een verhuis een goed idee zijn. Vlaanderen is erg dichtbevolkt, en dus heb je naast stad en platteland ook heel veel kleine stadsgemeentes of plattelandsgemeentes die aan de stad grenzen, en die er goede verbindingen mee hebben. Waarom dus niet de rust en de nabijheid van de natuur combineren met een kleinere stad, waar je nog steeds de belangrijkste stadsfuncties kunt terugvinden?

Je makelaar is in elk geval een echte specialist in z'n lokale regio. Een ervaren makelaar weet perfect over welke zaken lokale bewoners klagen en welke de belangrijkste pluspunten zijn die iedereen waardeert. Bovendien heeft hij of zij ongetwijfeld al stadsmensen een woning helpen kopen in een plattelandsgemeente of omgekeerd. Een beter aanspreekpunt voor al je vragen over een mogelijke verhuis zal je moeilijk vinden.

Op zoek naar een betrouwbare vastgoedmakelaar in uw regio?

Klik hier voor een lijst van erkende IMMOSCOOP makelaars.

menu
menu