Tips voor het nemen van goede foto's van je woning

Veel mensen onderschatten echter het belang van goede foto's bij het verkopen of verhuren van een woning.

Gaat u verkopen? Dan zal uw vastgoedmakelaar ongetwijfeld een aantal foto's op het internet willen plaatsen. Veel mensen onderschatten echter het belang van goede foto's bij het verkopen of verhuren van een woning. Sterke foto's maken echt het verschil bij de verkoop van een huis! Daarom geven we hieronder een aantal tips om mooie foto's van uw huis of appartement te maken.

De zoektocht naar een nieuw eigendom gebeurt in de eerste plaats online. Wie op zoek is naar een woning maakt snel een eerste selectie op basis van de foto's. Wanneer de beelden niet sterk genoeg zijn, klikken mensen niet verder naar de details van het pand en komt het waarschijnlijk nooit tot een afspraak. Daarom is de eerste foto en de eerste klik zo cruciaal. Het gaat daarom niet altijd om het aantal foto's maar wel om de juiste foto's.

Dit betekent niet dat u een professionele fotograaf moet inschakelen, maar snel een aantal foto's nemen met uw smartphone zal niet volstaan. Uw vastgoedprofessional beschikt dan ook hiervoor over de nodige expertise.

 

Veelgemaakte fouten bij het nemen van woningfoto's voor een verkoop:

Rommel: Wanneer kandidaat-kopers uw woning komen bezoeken, zult u ongetwijfeld moeite doen om zoveel mogelijk op te ruimen en schoon te maken. Bij een 'virtueel bezoek' aan de hand van foto's zou dat niet anders mogen zijn. Het is jammer als een ruime kamer op de foto klein lijkt omdat ze vol rommel ligt.

Licht: Wacht op een mooie zonnige dag om foto's van uw huis of appartement te nemen. Voldoende lichtinval kan het verschil maken tussen goede en slechte foto's! Maak de foto's daarom overdag, niet vroeg op de ochtend of 's avonds net voor zonsondergang. Neemt u foto's van de tuin en kan dat echt enkel onder een grijze lucht? Dan kunt u met de filters in sommige fotobewerkingsprogramma's de lucht transformeren in een stralend blauwe hemel.

Markeringen: Wanneer u graag uitleg bij de foto's geeft, doet u dat best tijdens de eerste bezichtiging van een kandiaat-koper. Het is dus geen goed idee om foto's te bewerken met extra tekst of markeringen om ze te verduidelijken. Wanneer u de buitenkant van uw appartementsblok fotografeert, is het niet nodig om uw appartement aan te duiden. Wilt u dit toch doen? Gebruik dan een heel lichte kleur om te markeren of maak de appartementen rondom het uwe wat vager.

Sfeer: Kandidaat-kopers willen uw eigendom zien. De omgeving kunnen ze zelf verkennen (al dan niet via Google Streetview). Plaats dus geen 'sfeerbeelden' van de omgeving in uw verkoopsadvertentie, deze zijn overbodig en kunnen kandidaat-kopers mogelijk doen afhaken. Uw vastgoedmakelaar is in staat de noden en verwachtingen van potentiële kopers in te schatten en kunnen indien nodig de voor- en nadelen van de omgeving aanhalen.

Watermerken: Wilt u een watermerk toevoegen aan uw foto's? Doe dit zo subtiel mogelijk. Maak het watermerk transparant en plaats deze in de hoek van de foto. De aandacht van de bezoeker moet immers naar het pand gaan, niet naar het watermerk of logo.

Ongepast: Foto's moeten een goed beeld geven van uw eigendom, maar dat wil niet zeggen dat u alles moet tonen. Een opbergkamer of toilet fotografeert u mogelijk beter niet. Hoe meer foto's u plaats, hoe groter de kans dat een potentiele koper het contactformulier niet invult. Toon alleen de foto's die belangrijk zijn en een idee geven van de woning. U wilt immers dat kandidaat-kopers contact opnemen, niet dat ze wegklikken na één slechte foto. Laat u daarom adviseren door uw vastgoedmakelaar. Hij of zij weet hoeveel foto's u best online plaatst.

Veel vastgoedmakelaars hebben de nodige contacten om beroep te doen op een professionele fotograaf en sommige hebben een in-huis fotograaf. Daar zijn meestal wel kosten aan verbonden, maar die kleine investering betaalt zichzelf snel terug wanneer uw huis snel verkocht wordt.

 

Tips voor het maken van goede woningfoto's

Gebruik een goede camera: De camera van een goede smartphone kan soms volstaan, maar vaak is de kwaliteit van telefoonfoto's toch ondermaats.

Zorg voor de juiste belichting: Op een zonnige dag fotograferen is een must, maar zorg ook voor extra verlichting in donkere ruimtes. U gebruikt best wit licht of een spot in plaats van de klassieke gele lamp.

Neem foto's met de juiste instellingen: Stel uw camera juist in bij het maken van de foto's. Als het handmatig instellen van uw digitale camera te moeilijk is, dan kunt u best even experimenteren met de verschillende modussen voor automatische instellingen. Hou de camera uiteraard ook steeds recht zodat je geen scheve foto's maakt.

Fotografeer breed: Gebruik een brede lens of hou de camera op zijn minst horizontaal om brede foto's van de kamers te verkrijgen. Horizontale foto's geven een gevoel van ruimte, in tegenstelling tot verticale foto's.

Neem veel foto's: Neem verschillende foto's van dezelfde ruimte, steeds vanuit een andere hoek, op een andere hoogte of met een andere lichtinval. Selecteer dan voor elke selectie of ruimte één foto die je zal publiceren.

Gebruik een fotobewerkingsprogramma: Eenvoudige en gratis fotobewerkingsprogramma's zoals IrfanView en Paint.Net bieden al behoorlijk uitgebreide mogelijkheden voor het corrigeren van uw foto's. Bepaalde aanpassingen (saturatie of verlichting) zijn niet alleen eenvoudig, ze geven ook een betere indruk. Hou het bewerken van de foto's tot het minimum. Lens flares en andere effecten zijn overbodig en vertekenen de werkelijkheid.

Foto's juist sorteren: Sorteer je foto's in een goede volgorde alvorens ze aan je vastgoedmakelaar te bezorgen. De eerste foto is enorm belangrijk want die bepaalt of mensen op je advertentie klikken of niet. Gebruik dus geen grondplan als eerste beeld, dat is immers weinig aantrekkelijk. Meestal wordt een gevelbeeld als eerste foto gebruikt, gevolgt door de leefruimtes.

Een goede voorbereiding...

U merkt het, er zijn veel zaken waar u rekening mee moet houden! Een goede voorbereiding is heel belangrijk: de juiste dag uitkiezen om de foto's te nemen (weersomstandigheden), alle kamers opruimen en goed verlichten, zorgen dat de instellingen van uw camera juist staan, enzovoort.

Volg deze tips wanneer u uw woning goed in de kijker plaatst. Dat kan er op zijn beurt voor zorgen dat uw woning sneller én aan een betere prijs verkocht wordt.

Aarzel dus niet om uw vastgoedmakelaar extra tips te vragen voor het fotograferen van uw woning of schakel uw makelaar in voor het maken van de foto's!

menu
menu