Hoe maak je je woning seniorenvriendelijk?

In een vergrijzende maatschappij is het aanpassen van een woning aan oudere of bejaarde bewoners in elk geval een slimme investering...

Er zijn veel goede redenen te bedenken om een woning seniorenvriendelijk te maken. Misschien wil je gewoon zelf zo lang mogelijk in je huidige woning blijven wonen of misschien ben je van plan een familielid op leeftijd in je eigen woning op te vangen. In een vergrijzende maatschappij is het aanpassen van een woning aan oudere of bejaarde bewoners in elk geval een slimme investering, ook met het oog op een eventuele verkoop. Maar welke aanpassingen voer je als eerste uit en welke ingrepen leveren echt een meerwaarde op? Dit zijn onze tips.

Eenvoudige aanpassingen om mee te beginnen

Studies schatten dat een op drie gepensioneerden ooit ernstig ten val komt. De helft daarvan zelfs meer dan één keer. Die valpartijen zijn de belangrijkste oorzaak van botbreuken en hoofdletsels bij ouderen. Vaak leidt een ernstige val ook tot een lange ziekenhuisopname of zelfs tot een definitief verlies van zelfstandigheid. Valpartijen zijn met andere woorden een groot risico voor oudere bewoners.

Om ze te helpen vermijden kun je beginnen met het nemen van een aantal heel eenvoudige (en niet noodzakelijk dure) maatregelen.

Kies voor erg stabiele en stevige meubels die eventueel nog eens extra bevestigd worden. Ouderen gebruiken vaak meubels voor steun en stabiliteit terwijl ze rondwandelen en een onstabiele kast of schommelstoel bijvoorbeeld kan dan al snel tot ongevallen leiden. Als je hier rekening mee houdt en je 'seniorenvriendelijke meubels' koopt telkens je een meubelstuk vervangt dan is het alvast niet meer nodig je halve meubilair aan te passen op het moment dat je woning echt seniorenvriendelijk moet gemaakt worden.

Verwijder alle losse tapijten en vervang ze waar mogelijk door rubberen matten (badkamer, wc).Breng ook een antislip-coating aan in de douche of het bad.

Verwijder overbodig meubilair en creëer zoveel mogelijk open ruimte. Een woning die uitpuilt met spulletjes, meubels en opbergdozen is een echt obstakelparcours voor iemand die slecht te been is of voor wie een slecht zicht heeft. Opruimen en indien nodig weggooien of recycleren dus.

Vervang zware potten, pannen en andere dagelijkse gebruiksvoorwerpen bij elke aankoop door lichtere modellen die eenvoudig zijn in gebruik. Opnieuw geldt dat je hier best al lang op voorhand mee kunt beginnen. Zo vermijd je de extra kosten op het moment dat er echt een senior in je woning komt wonen.

Meer ingrijpende maatregelen

Als je de bovenstaande eenvoudige aanpassingen hebt doorgevoerd kun je overwegen of verdere aanpassingen de moeite waard zijn. Veel zal afhangen van hoe lang je zelf nog in de woning wilt blijven en in welke mate je bereid bent nog in de woning te investeren. Dit zijn enkele aanpassingen die je kunt overwegen.

Handgrepen aan de muren bevestigen in de badkamer, wc en op andere plekken waar een extra steuntje handig kan zijn. Dit hoeft niet veel te kosten en kun je meestal eenvoudig zelf uitvoeren.

Een instapdouche installeren. Een instapdouche is voor een bejaarde die slecht te been is veel gemakkelijker in gebruik dan een douche met een klein opstapje. Eventueel kan ook een douchestoel aan de muur bevestigd worden.

Lichtschakelaars zichtbaar maken. Bejaarden die net verhuisd zijn of die zich soms verward voelen kunnen plots vergeten waar de lichtschakelaars zich bevinden. Om dat te verhelpen kun je de lichtschakelaars vervangen door een model waarin een lampje brandt. Als dat te moeilijk is kunnen fluorescerende stickers op de schakelaars ook helpen.

Verlichting verbeteren. Voor mensen met een slecht zicht is te weinig licht vaak één van de belangrijkste problemen. Vervang lusters en lampen dan ook liefst door krachtige led-, fluoren spaarlampen. Die geven meer licht dan gloeilampen, ze zijn zuiniger én ze moeten zelden vervangen worden.

Domotica installeren. Met domotica bedoelen we elektronische hulpmiddelen om comfortabel te kunnen wonen. Zo kun je denken aan gordijnen, rolluiken, een verwarmingssysteem en lichten die met een afstandsbediening bediend kunnen worden. Hou er wel rekening mee dat senioren soms veel tijd nodig hebben om dit soort 'gadgets' te leren gebruiken en kies dus voor modellen die aangepast zijn aan een oudere doelgroep (grote knoppen, eenvoudig in gebruik).

Verwarmings- en koelsysteem aanpassen. Bejaarden hebben het snel koud. Een goed verwarmingssysteem dat alle ruimtes van de woning comfortabel warm houdt is dus noodzakelijk. Tegelijk hebben bejaarden ook sneller gezondheidsklachten als het extreem warm is. Een airconditioning, of minstens een mobiel airconditioningstoestel in één ruimte, is tijdens hittegolven dan ook zeker geen overbodige luxe.

Alarmsysteem installeren. Een alarmsysteem om de woning tegen inbraak te beveiligen is nuttig maar een systeem waarmee de bejaarde inwoner eenvoudig een hulpdienst of assistent kan bereiken is wellicht nog belangrijker. Veel is hier meestal niet voor nodig behalve een internet- of telefoonverbinding, een ontvanger (soort modem/router) en één of meerdere zenders. De zenders bestaan meestal enkel uit een knop met een microfoon die de bejaarde om de hals kan dragen. Je ziekenfonds kan je meer vertellen over de mogelijkheden.

Overbodige deuren verwijderen. Verwijder obstakels waar mogelijk, dus ook deuren die eigenlijk nutteloos zijn.

Traplift. Heeft je woning meerdere verdiepingen dan is een traplift een wellicht kostbare maar erg nuttige investering. Lijkt een traplift onmogelijk te realiseren in je woning zonder grote renovatiewerken? Overweeg dan of het mogelijk is een (tijdelijke) kamer op het gelijkvloers in te richten.

Alle bovenstaande aanpassingen kunnen helpen een woning seniorenvriendelijk te maken. Toch heeft elke oudere andere behoeftes en kan een specifieke aandoening zelfs de meest seniorenvriendelijke woning ongeschikt maken. Overweeg daarom steeds of de investeringen voor het aanpassen van je woning de moeite lonen. Soms is verhuizen naar een woning die reeds seniorenvriendelijk is de goedkoopste en meest eenvoudige oplossing.

Je vastgoedmakelaar is in elk geval de aangewezen persoon om je bij te staan met advies en je te helpen de juiste keuzes te maken!

Op zoek naar een betrouwbare makelaar in uw regio?

Klik hier voor een lijst van erkende IMMOSCOOP makelaars.

menu
menu