Wonen en Leven in Schilde

Een analyse van de vastgoedmarkt en de leefkwaliteit in de gemeente Schilde.

Schilde en z'n deelgemeente 's-Gravenwezel liggen in het noorden van de provincie Antwerpen. Omringd door de gemeenten Brecht, Zoersel, Ranst en Schoten is Schilde een erg groene en bosrijke gemeente. Hoewel men er alle soorten woningen kan terugvinden is het aandeel villa's en vrijstaande woningen relatief hoog.

De gemeente telt ongeveer 20.000 inwoners en dat bevolkingsaantal is jarenlang stabiel gebleven. Schilde telt 7 scholen voor kleuter- en lager onderwijs en twee middelbare scholen. Deze zijn:

* De Wingerd - Gemeentelijke lagere school in de Frans Pauwelslei
* Heilig Hart van Maria-instituut in de Oudaen en Hindelaan
* Sint-Ludgardis Openluchtschool in de Heidedreef
* Wonderwijzer vrije basisschool in de Kleinveldweg, Kerkelei en Schoolstraat
* Vennebos in in de Kasteeldreef

Het recreatiedomein op het Fort van 's-Gravenwezel en het gemeentelijk domein Schildehof zijn twee belangrijke trekpleisters voor zowel inwoners als bezoekers van buiten de gemeente.


Typisch Schilde en z'n regio

De parel van de Voorkempen, zo wordt deelgemeente 's-Gravenwezel soms ook wel genoemd, en bezoekers zullen bevestigen dat het die naam met ere draagt.

Het Fort van 's-Gravenwezel, de bosrijke omgeving, de vele pittoreske oude herenboerderijen, domeinen en kastelen lokken veel wandelaars en fietsers uit Antwerpen maar ook uit de dichtbijgelegen Nederlandse provincie Noord-Brabant. De recente uitbreiding van het fietspadennetwerk maakt het er bovendien nog veel aangenamer en veiliger fietsen.

Het kasteel van 's-Gravenwezel, gebouwd in verschillende stijlen doorheen de 14e, 15e en 17e eeuw is zeker een bezoek waard voor wie van geschiedenis houdt. Het kasteel is privé-eigendom maar het wordt regelmatig opengesteld voor het grote publiek.

Een andere trekpleister voor bezoekers van buiten de gemeente is het kasteeldomein Schildehof. In dit historische domein met een vijver en bosgebied kunnen bezoekers een fitnessparcours volgen of nog de beroemde Dodoens-kruidentuin bezoeken, een reconstructie van een 16e-eeuwse renaissancetuin.

Wie de geschiedenis van de gemeente beter wilt leren kennen kan trouwens steeds terecht in het museum voor heem- en volkskunde, ondergebracht in Heemhuis 'De Drie Rozen'. Het gebouw bestaat uit drie Kempische werkmanswoningen uit het begin van de 19e eeuw.


Bevolkingsevolutie en leefkwaliteit

Na een sterke groei van het aantal inwoners in de loop van de 20e eeuw kent Schilde de laatste 15 jaar een opmerkelijk stabiel bevolkingsaantal. In 2016 telde de gemeente 19.434 inwoners. De bevolking van Schilde vergrijst wel sneller dan in de rest van Vlaanderen. Eén op de vier inwoners van Schilde is ouder dan 65 waar dat in het hele Vlaamse Gewest slechts één op de vijf is.

Schilde heeft een actief cultuuraanbod met jaarlijks meer dan 200 verschillende activiteiten. Van culturele evenementen, exposities in het museum Albert Van Dijck, een heemkundige kring tot activiteiten georganiseerd door lokale verenigingen.

Schilde is ook een veilige gemeente. Waar het volledige Vlaamse Gewest in 2014 bijvoorbeeld 29,2 diefstallen per 1000 inwoners telde waren dat er in Schilde slechts 21,5 per 1000 inwoners.


De economische kerncijfers van Schilde

Schilde is een gemeente waar het economisch goed gaat, zo blijkt uit de meest recente statistieken van de Vlaamse overheid. Zo bedroeg het aantal werkzoekenden in Schilde in 2014 slechts 5,5% tegenover 7,8% voor het volledige Vlaamse Gewest. Het gemiddelde belastbare inkomen per inwoner bedroeg in Schilde 23.086 euro tegenover slechts 18.163 euro per inwoner voor het Vlaamse Gewest (statistieken voor het jaar 2013).

Volgens verschillende makelaars in Schilde is de gemeente erg aantrekkelijk wat betreft het aanbod aan faciliteiten. Op een straal van één kilometer vindt men er niet enkel verschillende scholen maar ook een gevarieerd winkelaanbod, goede restaurants en een aantal sportclubs (maneges, tennisterreinen, golf- en hockeyclubs en fitnesscentra).


De woningmarkt in Schilde

Schilde staat in de provincie Antwerpen bekend als een groene gemeente met heel veel villa's. Toch heeft de gemeente een erg divers woningaanbod.

Ian Raemaekers van vastgoedkantoor Boer & Partners omschrijft het aanbod en de variatie van leuke gesloten en halfopen gezinswoningen na de dorpscentra, tot rustig gelegen, luxueze villa's op grote percelen en met veel privacy en een gevarieerd aanbod van appartementen in verschillende prijsklassen.

Uit onderzoek blijkt dat het inderdaad zo is dat de vastgoedprijzen gemiddeld iets hoger liggen in Schilde maar men mag niet vergeten dat dit deels gecompenseerd wordt door de lage gemeentebelastingen. Schilde is één van de fiscaal interessantste gemeenten uit de regio qua gemeentebelasting (5% opcentiemen).

Caroline Breugelmans van vastgoedkantoor Immo Point die voornamelijk actief is met het verkopen van residentieel vastgoed in Schilde merkt op dat er een groot contrast bestaat tussen goedkopere buurten en wijken waarin vooral erg dure woningen verkocht worden. Locatie is dus heel belangrijk, zoniet het belangrijkste!

Doordat Schilde vooral inzet op behouden van haar residentiële karakter, zijn er meerdere mooie villawijken en dus zal men automatisch sneller in een hogere prijsklasse terecht komen.

Vastgoedkantoor Immogy benadrukt dan weer dat er in Schilde nog interessante koopwoningen te vinden zijn onder de villa's die in de jaren '60 en '70 op de mooiste percelen werden gebouwd. Deze kunnen na een renovatie terug "echte pareltjes" worden, aldus Immogy.


"Men vindt hier vandaag ook heel wat te renoveren, karaktervolle villa's uit de jaren '60 - '70 met een goede basisstructuur, gelegen op een perceel met een mooie tuin en dit vaak tegen aantrekkelijke prijzen. Hierdoor kan dit als renovatieproject een interessant alternatief zijn in vergelijking met een nieuwbouwproject."

– Ian Raemaekers, De Boer & Partners.


De meerwaarde van de vastgoedmakelaar word al snel duidelijk bij een willekeurige rondvraging.

Veel particulieren trachten soms zonder bijkomende expertise een woning te kopen in deze regio, maar de speciale opportuniteiten en mogelijkheiden die verscholen zitten achter de mooie bossen ontdek je bijna exclusief en alleen maar via de lokale vastgoedmakelaars.

Caroline van Immo Point adviseert aan potentiele kopers en afhankelijk van het budget dat in Schilde zowat alle lagen van de bevolking aanwezig zijn, maar de uitersten zijn erg verschillend.

Het is belangrijk dat de koper een prioriteitenlijstje opmaakt. Op deze manier kan de vastgoedmakelaar die vertrouwt is met de omgeving en goed op de hoogte is van de potentiele woningen die te koop staan samen op pad gaan en de ideale woning vinden. Een goede communicatie en vertrouwen zijn heel belangrijk, zeker in Schilde aldus Immo Point.


"Er bestaat een groot contrast tussen goedkopere buurten en wijken waarin vooral erg dure woningen verkocht worden. Locatie is dus heel belangrijk, zoniet het belangrijkste!"

– Caroline Breugelmans, Immo Point.Huurwoningen

Het aanbod huurwoningen in de gemeente Schilde is relatief beperkt maar wel gevarieerd. Men kan in Schilde en 's-Gravenwezel appartementen, rijwoningen, vrijstaande woningen en villa's met een grote tuin huren al hangt dit uiteraard sterk af van de beschikbaarheid. Commerciële lokalen zijn wel steeds ruim beschikbaar, studio's en appartementen met slechts één slaapkamer lijken relatief weinig verhuurd te worden in deze Antwerpse gemeente.

Volgens statistieken is Schilde één van de duurste gemeenten in België voor wat betreft huurhuizen, de gemiddelde huurprijs is +-1725 euro en voor huurappartementen is de gemiddelde huurprijs +-886 euro.

Dit is niet verwonderlijk volgens onze rondvraging in de omgeving.

Ook vastgoedkantoor Immogy die expertise heeft in het verkopen en verhuren van woningen in de omgeving verduidelijkt dat de gemeente Schilde er namelijk alles aan doet om het groene en rustige karakter van zijn gemeente te bewaren waardoor het hier altijd aangenaam wonen is.

De gemeente investeert veel zoals recent in 's-Gravenwezel en Schilde worden op de drukste verkeersassen fietspaden aangelegd zodat er veilig vervoer mogelijk is op een ecologische wijze. Ook worden de dorpscentra aangepakt met nieuwe ruimtelijke uitvoeringsplannen met als doel het dorp meer dorp te maken. Op de website van Schilde Schittert is alvast een mooi interactief overzicht te zien waar de gemeenten allemaal mee bezig is.


Koopwoningen

Volgens vastgoedkantoor Immo Point bestaat meer dan de helft van de woningverkopen in Schilde uit villa's. De gemiddelde prijzen zouden na een lichte daling in 2014 ondertussen terug stabiel zijn of zelfs in stijgende lijn zitten.

Makelaar De Boer & Partners merkt dan weer op dat er in de gemeente Schilde een gebrek is aan halfopen en kleinere open bebouwingen die ook jongere gezinnen zouden kunnen aantrekken. De grootte van de aangeboden percelen bemoeilijkt de constructie van dit soort woningen.

De keuze is dus beperkt voor geïnteresseerde woningkopers in Schilde en 's-Gravenwezel. Naast enkele appartementen, voornamelijk in de dorpskernen, vindt men er vooral iets hogere prijsklasse villa's, vaak gebouwd op een groot terrein dat de privacy van de bewoners moet verzekeren.


"Vele villa's hier zijn gebouwd in de jaren '60 en '70 en staan op de mooiste percelen. Mits renovatie worden dit terug pareltjes. Huizen worden minder waard naarmate ze ouder worden maar die grond die blijft. Zo zijn er soms zeer interessante aankopen te doen."

– Philippe Mous, Immogy.


Koopwoningen in Schilde omgezet in cijfers, in 2016 bedroeg de gemiddelde huizenprijs er 406.700 euro voor een appartement, 326.535 euro voor een woonhuis en 562.800 euro voor een villa of landhuis. De bouwgrond in Schilde kost gemiddeld 197 euro per vierkante meter.


Conclusie

Zoals hierboven uiteengezet is het duidelijk dat het gemeentebestuur van Schilde volgens lokale vastgoedmakelaars sterk inzet op het behouden van het groene, rustige en residentiële karakter van de gemeente. Schilde is mede daardoor de laatste twee jaar ook weer erg in trek gekomen bij jonge koppels die het groen en de rust komen opzoeken.

De combinatie van groen, rust, authentiek karakter, toegankelijkheid, korte afstand van het zakelijke Antwerpen en het idee dat je tussen mooie riante villas kan wonen maakt Schilde wat het is vandaag.

Aarzel dus niet alvorens je overweegt om een woning te kopen of huren in deze schitterende locatie om beroep te doen op de lokale expertise van de vastgoedmakelaar. Het is waarschijnlijk de beste manier manier om de verschillende vastgoed opportuniteiten in deze omgeving te ontdekken.

Wenst u meer informatie over de gemeente Schilde of over het woningaanbod in deze gemeente? Aarzel dan niet om uw erkende vastgoedmakelaar te contacteren. Hierbij een overzicht van vastgoedmakelaars in de omgeving van Schilde.

Klik hier voor een lijst van erkende IMMOSCOOP makelaars in Schilde

menu
menu