Meer artikels

Je woning in de winter verkopen, een goed idee?

Immoscoop mark

Je woning in de winter verkopen, een goed idee? 

Al zijn de dagen korter en donkerder, er zijn ook heel wat voordelen om je huis in de winter te verkopen. Er staan minder huizen te koop, dus er is minder concurrentie. De meeste mensen zoeken een nieuwe woning in de lente waardoor je in de winter meer gerichte bezoekers hebt en minder shoppers. Tijdens de kerstperiode worden ook vaak goede voornemens gemaakt voor het nieuwe jaar waaronder de aankoop van een nieuw huis. Al heel wat redenen om je huis te verkopen in de winter! 

Verkoop of koop je jouw huis in de winter? Dan verhuis je normaal gezien in de lente en heb je voldoende tijd om je volledig te settelen tegen de zomer om met volle teugen te genieten van je nieuwe huis en zonovergoten tuin.

We geven je graag nog wat bijkomende tips & tricks:

  • Gebruik winterfoto’s in je zoekertje

Gebruik foto's van je huis en tuin in de winter om je huis extra aantrekkelijk te maken. Zoek naar mooie, lichtrijke winterkiekjes die de gezelligheid van je huis extra benadrukken. Als je huis er warm en uitnodigend uitziet op de foto's, zullen potentiële kopers sneller geneigd zijn om het te bezoeken.

  • Maak het knus en gezellig

In de winter kan het buiten koud en somber zijn, en zijn er minder zonuren. Dan snak je naar licht, warmte en vooral veel gezelligheid. Zet de verwarming een graadje hoger en zorg ervoor dat je woning straalt: gordijnen open en lichten aan. Maak het knus en gezellig, zo voelen kopers zich meteen thuis. En dat is natuurlijk het hoofddoel van een huisbezichtiging. Heb je een goed werkende open haard? Steek deze dan zeker aan! Zo krijgt de bezoeker een instant cosy gevoel. Bovendien zorgt jouw haard voor extra licht en warmte.

  • Zet je energie-efficiëntie in de verf

In de winter focussen de bezoekers meer op energie-efficiëntie, isolatie en verwarming. Zet de ecologische sterktes van jouw  woning in de verf. Wanneer jouw woning goed scoort op deze punten en het in jouw woning aangenaam warm is tijdens de huisbezoeken, wordt dat een extra plus. Zet de ecologische sterktes van jouw woning dus zeker in de verf!

  • Hou je stoep sneeuw- en ijsvrij

Ontvang je kandidaat-kopers bij sneeuw of regenweer? Zorg er dan voor dat ze je woning goed kunnen bereiken. Bij sneeuw strooi je best zout en maak je je oprit en stoep sneeuw- en ijsvrij. Een goede deurmat en een paraplubak zijn ook altijd handig! Zo blijft je huis proper en moet je tussen 2 huisbezoeken niet terug beginnen poetsen

  • Creëer licht, lucht en ruimte

In de winter leven we vaak binnen en heb je de neiging om ramen, deuren en gordijnen dicht te houden. Vermijd dat je kandidaat-kopers een benauwde indruk krijgen en verlucht je huis goed.  Licht is in de winter extra belangrijk. Laat zo veel mogelijk daglicht binnen en steek hier en daar een extra sfeerlichtje aan voor de gezelligheid. Kandidaat-kopers krijgen ook graag een goed zicht op de ruimte die jouw woning biedt. Dit is makkelijker als je alles netjes opruimt. Een beetje decoratie kan zeker, maar overdrijf niet. Zo krijgt de koper zelfs bij donker weer de kans om het potentieel van de kamers te zien.

  • Voer klusjes uit

Een lekkende dakgoot of een raam met tocht kan vooral in de winter extra opvallen en kan potentiële kopers afschrikken. Zorg ervoor dat je deze problemen oplost voordat je kandidaat-kopers over de vloer krijgt. Zo kan je ervoor zorgen dat je huis in topconditie is en dat bezoekers zich welkom voelen tijdens hun bezoek.

Met deze tips & tricks kan je je alvast goed voorbereiden op de verkoop van jouw huis. Je kan dit perfect zelf doen. Vergeet echter niet dat dit proces veel tijd vraagt en dat het ook belangrijk is om een goede verkoopprijs in te stellen. Anders loop je het risico dat je woning “verbrand” is en het moeilijk wordt om ze nog te verkopen. Een makelaar neemt al die zorgen van je over. Hij kent de marktconforme prijzen, regelt het contact met potentiële verkopers en zorgt dat biedingen juridisch correct verlopen. 

Vind je makelaar