• Home
  • /

    je-woning-verkopen-met-een-makelaar-6-voordelen-op-een-rij

Je woning verkopen met een makelaar: 6 voordelen op een rij

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Een huis kopen of verkopen, het is niet iets wat je elke dag doet. Een goede prijs bepalen die toch marktconform is, reclame maken, communiceren met potentiële klanten, bezoekjes inplannen … Al gauw zie je door de bomen het bos niet meer. Wil je dit proces zo efficiënt mogelijk laten verlopen? Dan doe je best beroep op een makelaar. Zo’n samenwerking heeft heel wat voordelen, waaronder deze:

1. Je bespaart tijd

Je wint veel tijd door met een makelaar te werken. Stromen de telefoontjes van potentiële kopers binnen? Geen nood: de makelaar beantwoordt ze allemaal en plant geïnteresseerden in voor een bezoek. Liefst bundelt hij alle afspraken op een kijkdag waar hij ook zelf aanwezig is om mensen rond te leiden

Achteraf krijg je een grondig verslag en, indien er biedingen zijn, adviseert de makelaar je ook bij het maken van een keuze. Tot slot legt hij ook het verkoopdossier aan en verzamelt hij de verplichte attesten en certificaten.

2. Je surft mee op hun bekendheid

Een makelaar beschikt over een breed netwerk van mensen die op zoek zijn naar een huis of appartement én zorgt ook voor professionele marketing. Jouw pand wordt zo meteen bij een veel groter doelpubliek zichtbaar en zal sneller verkocht zijn. Bovendien vertrouwen potentiële huurders of kopers sneller op een expert dan op een particuliere verkoper.

Indien nodig kan de makelaar ook proactief mensen uit zijn netwerk contacteren waarvan hij weet dat ze op zoek zijn naar een woning zoals de jouwe.

3. Je bespaart geld

Is het de bedoeling om je huidige woning te verkopen en een nieuwe woonst aan te kopen? Dan bestaat het risico dat je een overbruggingskrediet moet aangaan of dat je je woonbonus verliest

De makelaar ziet er mee op toe dat je snel iets nieuws vindt en dat het tekenen van de aktes mooi op elkaar aansluit. Bovendien wijst een makelaar je ook op de directe en indirecte kosten die komen kijken bij het verkopen of verhuren van een pand.

4. Je profiteert van hun expertise

Makelaars weten perfect waar potentiële kopers op letten en geven advies om je woning zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Is die keukenrenovatie het bijvoorbeeld wel waard, of ga je die meerkost er nooit uit halen? Ook kent een makelaar zijn regio en kan hij dus als de beste een goede verkoopprijs bepalen

Daarnaast werken makelaars volgens de deontologische principes van de plichtenleer en moeten ze zich jaarlijks bijscholen om hun erkenning te behouden. Je kan er dus op rekenen dat alles juridisch correct verloopt.

Zeker bij onderhandelingen over de prijs is dit een echte meerwaarde. De makelaar kan er namelijk perfect op toezien dat een bod van een kandidaat-koper aan alle juridische voorwaarden voldoet om geldig te zijn.

5. Je laat je minder leiden door emoties

Wanneer je zelf een woning verkoopt komen daar heel wat emoties bij kijken. Zo zal je misschien sneller geneigd zijn om een bod te aanvaarden van mensen waar je een goed gevoel bij hebt, terwijl zij niet per se de beste prijs bieden. 

Bovendien is het als particulier niet altijd even simpel om moeilijke vragen slim te beantwoorden, zoals “Waarom verhuis je?” of “Wat zijn de mindere kantjes van deze woning?”. Een makelaar helpt je hier overal doorheen door de zaken op een rationele, eerder dan een emotionele manier te benaderen.

6. Je zorgen worden volledig overgenomen

Het belangrijkste voordeel van samenwerken met een makelaar is dat je zorgen volledig worden weggenomen door een professional. Niet alleen op het gebied van communicatie met potentiële kopers, maar ook bij de volledige administratieve afhandeling van je dossier. 

Ook kent een makelaar alle (juridische) addertjes onder het gras en weet hij wat de meest voorkomende problemen of uitzonderingen kunnen zijn. En niet onbelangrijk: een makelaar legt alles uit in mensentaal, zodat jij weloverwogen beslissingen kan nemen.

Niet alleen voor verkopers, maar ook voor de koper een meerwaarde!

Ook indien je op zoek bent naar een nieuwe woonst, levert het je alleen maar voordelen op om panden te zoeken die verkocht worden via een makelaar.

Hoewel jij misschien vooral kijkt naar het uiterlijk van je droompand, kan de makelaar je alles vertellen over de technische kant ervan. Wat betekent de EPC-waarde, wat is een conformiteitsattest, hoe staat het met de elektriciteit …

Bovendien zal een makelaar altijd eerlijk zijn over eventuele gebreken. Hij heeft immers niets aan een ontevreden koper. Daarom zal een makelaar altijd transparant zijn en luisteren naar jouw wensen als koper, zodat je een doordachte keuze kan maken.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe panden?

Laat je droomwoning niet aan je voorbijgaan. Via onze ‘immoscoop only’-panden maak jij steeds als eerste kennis met de nieuwste panden die te koop of te huur zijn in jouw zoekregio

Immoscoop mark