• Home
  • /

    welke-extra-kosten-zijn-er-bij-het-kopen-van-een-woning

Welke extra kosten zijn er bij het kopen van een woning?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Het kopen van een woning is een grote financiële stap en brengt verschillende kosten met zich mee naast de aankoopprijs. Het is best dat je hiervan op de hoogte bent vooraleer je een bod uitbrengt op een woning. Maar welke zijn die extra kosten nu precies?

1. Registratierechten

Bij het kopen van een huis in België moet je rekening houden met registratierechten. Dit zijn belastingen die je betaalt op de aankoopprijs van de woning. In Vlaanderen betaal je sinds 1 januari 2022 3% registratiebelasting indien het je enige woning is waar je zelf ook in gaat wonen. Koop je een tweede eigendom? Dan moet je 12% registratierechten betalen.

2. Notariskosten

Notariskosten zijn een andere belangrijke kost bij het kopen van een huis. Deze kosten omvatten het ereloon van de notaris voor het opstellen van de akte, de inschrijving in het kadaster en andere administratieve taken. De notariskosten worden berekend op basis van een percentage van de aankoopprijs en variëren momenteel tussen de 0,057% en de 1,3%. Hiernaast betaal je ook nog 21% btw op dit bedrag. De notariskost is een vast bedrag en dus niet onderhandelbaar.

> Raadpleeg de exacte kosten op www.notaris.be

3. Hypotheekkosten

Als je een hypotheeklening afsluit om het huis te financieren, komen er ook kosten bij kijken. Dossierkosten, schattingskosten en notariskosten voor de hypotheekakte zijn enkele van de kosten die je kunt verwachten. Deze kosten variëren afhankelijk van de geldschieter en het geleende bedrag. Het is verstandig om verschillende hypotheekverstrekkers te vergelijken om de beste voorwaarden te vinden.

4. Renovatieverplichting

Sinds 1 januari 2023 geldt er ook een renovatieplicht voor nieuwe eigenaars van residentiële gebouwen met een EPC-label die niet voldoet aan het minimum. Controleer dus zeker of jouw nieuwe woning gerenoveerd moet worden. Gelukkig zijn hier wel premies voor voorzien.

> Bekijk welke premies er zijn Premies voor renovatie | Vlaanderen.be

Bij het kopen van een woning is het dus essentieel om rekening te houden met verschillende kosten die naast de aankoopprijs er nog bijkomen. Het is verstandig om vooraf een gedetailleerd overzicht van alle kosten op te stellen om een realistisch beeld te krijgen van de totale kosten. Met een goede voorbereiding en inzicht in de kosten, kun je vol vertrouwen je droomhuis in vinden.

Simuleer je lening en begin goed voorbereid aan je huizenjacht

Immoscoop mark