Meer artikels

Hoe kies je een goede makelaar?

Immoscoop mark

Om tijd te besparen, om de juiste prijs te bepalen, om zeker te zijn dat alles juridisch correct verloopt, … Je woning verkopen met een makelaar heeft heel wat voordelen. Maar hoe kies je nu de juiste makelaar om jouw huis of appartement te verkopen? Er speelt immers meer mee dan enkel en alleen de makelaarskosten.

Kies een makelaar met de juiste kennis

Makelaars zijn experts in hun vak, maar hun expertisegebied kan onderling verschillen. De ene is misschien meer gespecialiseerd in de verkoop van nieuwbouwwoningen, de andere in appartementen, in een hogere prijsklasse, …  Kies daarom een makelaar die thuis is in jouw segment. Hij bezit niet alleen de juiste kennis, maar ook het juiste klantenbestand voor jouw type woning.

Ga daarnaast voor iemand die bekend is met de prijzen in je buurt. Je wilt natuurlijk geen te lage verkoopprijs instellen, maar zeker ook geen prijs die ver boven het gemiddelde ligt. Bovendien heeft een makelaar uit jouw regio ook weer een klantenbestand met potentiële kopers die in jouw regio op zoek zijn.

Welke diensten biedt de makelaar?

Elke makelaar werkt op zijn of haar eigen manier. Vraag daarom op voorhand naar hun plan van aanpak, hun ervaring en welke diensten allemaal inbegrepen zitten in de prijs. Regelen zij bijvoorbeeld ook de fotografie, maken ze een 3D-plattegrond van je pand, geven ze gratis advies om je interieur te stylen voor de verkoop,  … 

Bekijk zeker ook de website en/of de zoekertjes van de makelaars waarmee je eventueel wil samenwerken. Gebruiken ze mooie foto’s? Zijn de bijhorende teksten goed geschreven? De eerste indruk is immers heel belangrijk (zowel off- als online) en je wil natuurlijk dat die meteen goed zit voor jouw woning.

Vertrouwen en een persoonlijke klik

Je woning verkopen is een belangrijk moment. Natuurlijk wil je samenwerken met een makelaar die op professioneel vlak goed is in zijn of haar job, maar ook een persoonlijke klik is belangrijk — zowel tussen jou en de makelaar, als tussen de makelaar en je huis. Maak daarom een afspraak met de makelaars die je interesseren.

Vertrouwen is essentieel om het hele traject met een positief gevoel te doorlopen, maar zorg natuurlijk ook dat alles netjes op papier staat. Zo komt er zeker niemand voor onverwachte verrassingen te staan. Veel succes!

Stappenplan om een makelaar te kiezen

  1. Selecteer makelaars in je regio

  2. Bekijk hun website, diensten en segment

  3. Regel een afspraak en kijk of het klikt

  4. Zorg dat alles op papier staat

Klaar om je zoektocht te beginnen?

Immoscoop mark