6 types vastgoed die een investering waard zijn

Zonder de juiste kennis of goed advies kan investeren in vastgoed je veel geld kosten.

Investeringen in vastgoed worden vaak als veilig gezien. De waarde van vastgoed kan relatief eenvoudig geschat worden, de evolutie van vastgoedprijzen valt met een zekere mate van betrouwbaarheid te voorspellen en je kunt je investering met verschillende verzekeringen beschermen. Toch is geen enkele investering risicoloos. Zonder de juiste kennis of goed advies kan investeren in vastgoed je veel geld kosten. Om de risico's te beperken kun je echter investeren in types vastgoed die in het verleden reeds hun waarde bewezen hebben. Deze bijvoorbeeld…

Huizen en appartementen met goede langetermijn-huurders

De eenvoudigste manier om zeker te zijn van een return-on-investment? Een woning kopen die reeds verhuurd is aan een betrouwbare en solvabele huurder. Je hoeft dan immers zelf geen moeite meer te doen of kosten te maken om een goede huurder te selecteren. De verkoper draagt je de huurwaarborg over en je zult het eerste jaar in principe enkel kosten moeten maken voor kleinschalig onderhoud. Probeer natuurlijk wel in een gesprek met de huidige huurder(s) te bevestigen dat zij geen klachten hebben over hun huurwoning en dat ze niet van plan zijn snel te verhuizen.

Vastgoed in matig geprijsde wijken met veel potentieel

De grote winsten maak je niet met vastgoed gelegen op de absolute toplocaties. De prijzen op deze locaties zijn meestal goed afgestemd op wat de gemiddelde koper bereid is te betalen en veel buitenkansjes zal je in deze wijken dus niet vinden. Een gewone wijk met veel middenklasse-bewoners daarentegen bevat vaak nog verborgen pareltjes. Een woning die na grondige renovatie plots een veelvoud van z'n prijs kan waard zijn bijvoorbeeld of een woning die sterk onder de marktprijs verkocht wordt omdat de verkoper die marktprijzen niet goed kent (of niet het belangrijkste criterium vindt).

Appartementencomplexen

Eén huis of één appartement aankopen is een alles-of-niets investering. Als die ene woning om één of andere reden niet de verhoopte return-on-investment brengt dan is de hele investering een slag in het water. Heb je echter de mogelijkheid een lening af te sluiten voor de aankoop van een appartementencomplex (of van een aantal units in één en hetzelfde gebouw) dan spreid je automatisch meer je risico's. Ook de opbrengsten kunnen hier, als alles meezit, veel hoger liggen.

Sommige vastgoedkenners voorspellen ook dat, ten gevolge van de vergrijzende samenleving, appartementsgebouwen in de toekomst vaak zullen omgevormd worden tot serviceflats. Tegelijk koopt de jongste generatie volwassenen, de millennials, steeds minder vaak huizen. En tenslotte stijgt de waarde van appartementen doordat het steeds moeilijker wordt om bouwgronden te vinden voor nieuwe appartementsgebouwen.

Eigendommen in een uitstekende staat

Renoveren lijkt een eenvoudige manier om toegevoegde waarde te creëren en zo winst te maken op een vastgoedinvestering. Dat is het echter niet altijd. Veel renovaties slepen langer aan dan verwacht en de kostprijs loopt dikwijls ook hoger op dan wat eerst was gepland.

Een woning die reeds in perfecte conditie verkeert op het moment van aankoop kan vanaf dag één huurinkomsten opleveren. Banken weten ook dat een te renoveren woning veel minder een inkomstengarantie betekent dan een instapklare woning. Ze kennen voor de aankoop van een eigendom in perfecte staat dan ook makkelijker een lening toe dan voor een 'opknappertje'.

Vastgoed in wijken met weinig leegstand

Het klopt dat je echte koopjes kunt doen in wijken waar veel leegstand is. Als je het geluk hebt dat je in zo'n wijk je eigendom toch snel verhuurd krijgt dan kun je je investering bovendien snel terugverdienen. Maar je loopt evengoed het risico dat jouw eigendom maanden- of jarenlang blijft leegstaan. Dat betekent een lopende verliespost want je betaalt wel leegstandsbelasting en je zult toch de nodige onderhoudswerken aan het gebouw moeten laten uitvoeren. Tegelijk kun je ook met extra kosten geconfronteerd worden door inbraken en vandalisme. Een woning in een populaire wijk zal duurder zijn in aankoop maar verzekert wel je inkomsten.

Vastgoed dat je nooit meer wilt verkopen

De echte beursspecialisten zullen het bevestigen, je moet nooit investeren als je je geld snel terug wilt zien. Hoe langer je immers op de markt blijft hoe groter de kans dat je initiële verlies toch nog in winst wordt omgebogen. Datzelfde geldt ook op de vastgoedmarkt. Hoe langer je eigenaar wilt blijven van het vastgoed dat je koopt hoe groter de kans dat je er uiteindelijk een mooie winst op zult maken.

Eigenlijk moet je bij het kopen van huizen of appartementen ervan uitgaan dat je deze de rest van je leven zult bezitten. Zo zal je automatisch de meest kwalitatieve woningen selecteren die op alle belangrijke criteria goed scoren.

Investeren in vastgoed lijkt laagdrempelig en dat is het ook in vergelijking met andere investeringssectoren. Je zult makkelijker een lening kunnen afsluiten voor het aankopen van vastgoed dan voor het aankopen van aandelen bijvoorbeeld. Toch maken veel particulieren de fout te denken dat enkel een nuchtere en zakelijke aanpak zal volstaan om een succesvol resultaat te bereiken. Om de typische valkuilen bij vastgoedinvesteringen te vermijden is het advies van een professional echter goud waard. Aarzel dus niet om je erkende vastgoedmakelaar te vragen mee na te denken over mogelijke investeringsopties en -risico's.

Op zoek naar een betrouwbare makelaar in uw regio?

Klik hier voor een lijst van erkende IMMOSCOOP makelaars.

menu
menu