Hoe maak je van een laag bod een goed bod?

Een laag bod hoeft niet het einde van de wereld te betekenen, immers elk redelijk bod is een goede basis voor verdere onderhandelingen...

Staat uw woning al even te koop? Dan bent u waarschijnlijk blij met elk redelijk bod dat u krijgt. Maar een redelijk bod is daarom nog geen goed bod natuurlijk. Hoe kunt u best reageren op een bod dat in uw ogen te laag is? En zijn er manieren om van zo'n laag bod een goed bod te maken?

Als de enige biedingen die u krijgt voor uw woning 10 tot 30 procent onder de vraagprijs liggen dan kan dat een flinke streep door uw rekening betekenen. Meteen rijst bij verkopers dan de vraag hoe dat mogelijk is. Heeft de geïnteresseerde koper dan niet gezien dat u net de keuken volledig gerenoveerd heeft? En dat de tuin het resultaat is van jarenlange noeste arbeid? En waren de woningprijzen in uw buurt niet juist sterk gestegen?

Evenzoveel vragen waar u moeilijk een antwoord op zult krijgen, tenzij u de koper persoonlijk kent misschien en deze bereid is in z'n kaarten te laten kijken. Maar toch hoeft een laag bod niet het einde van de wereld te betekenen. Zoals elke vastgoedmakelaar immers weet, elk redelijk bod is een goede basis voor verdere onderhandelingen.

Als verkoper komt het er dus op aan een slimme strategie te bedenken om die onderhandelingen in uw voordeel om te buigen. Uiteindelijk bent u toch degene die zal beslissen of u het bod accepteert of niet, en dat plaatst u in een sterke onderhandelingspositie. De bal ligt in uw kamp, tijd dus voor een mooie dribbel! Het is aangewezen om advies te innen bij uw erkend vastgoedmakelaar om deze strategie uit te werken. Uw vastgoedmakelaar heeft immers meer ervaring en kan de geinteresseerde partij en het voorgestelde bod beter inschatten op de vastgoedmarkt.

Neem het niet persoonlijk

Een koper die een laag bod doet wil niet noodzakelijk van u profiteren. Misschien heeft de koper echt geen idee wat uw woning waard is. Een koper die uit een minder dure wijk komt zal bijvoorbeeld niet altijd begrijpen dat de gemiddelde prijs bij u in de buurt 20% hoger ligt. Onthoud ook dat zakelijke onderhandelingen nu eenmaal volgens een vast patroon verlopen. Eén partij doet een bod en de tegenpartij doet een tegenbod, zo beginnen onderhandelingen. Sla een laag (maar redelijk) bod dus nooit meteen af.

Antwoord met een glimlach

Het helpt bij onderhandelingen niet als er een gespannen sfeer hangt tussen u en de koper(s) of als de kopers voelen dat u absoluut niet blij was met het eerste bod. Antwoord dus met een glimlach en op positieve toon en blijf vooral beleefd. Te vaak laten verkopers, omdat ze zich beledigd voelen door een laag bod, hun emoties een obstakel worden voor onderhandelingen.

Verplaats uzelf ook even in de positie van de koper. Zou u bereid zijn uw bod nog eens te heroverwegen als de verkoper zich niet respectvol gedraagt tegenover u? Pak het tegenbod dus met fluwelen handschoenen aan en zeg iets in de trant van: "We appreciëren uw bod en we zouden graag met u samenwerken. Dit is ons tegenbod."

Doe een slim tegenbod

Als u grondig heeft nagedacht over de verkoopprijs van uw woning, en bijvoorbeeld uw vastgoedmakelaar ook bevestigt dat dit een redelijke prijs is, dan hoeft u zich dus niet verplicht te voelen de prijs meteen drastisch te laten zakken. Soms willen eigenaars hun woning zo graag snel verkopen dat ze een tegenbod doen dat eigenlijk te laag is.

Doe liever een tegenbod waarmee de koper het gevoel krijgt dat hij of zij toch een goede zaak heeft gedaan, zonder dat u echt van uw vraagprijs afwijkt. Een korting van 5000 of 10000 euro is in vergelijking met de totaalprijs van uw woning misschien niet veel maar voor de koper voelt het alsof hij dankzij z'n onderhandelingstechnieken toch maar mooi enkele duizenden euro's heeft uitgespaard.

Geef bij uw tegenbod ook een woordje uitleg over hoe u tot uw prijs komt. Verwijs bijvoorbeeld naar de statistieken met prijzen van gelijkaardige woningen in de buurt (u heeft die hopelijk gecheckt maar misschien de koper niet). Wijs ook nog eens op alle kenmerken van uw woning die de prijs verantwoorden (zonnepanelen, nieuwe keuken, energiezuinige warmwaterketel…)

Verwacht opnieuw een tegenbod

Als een eerste bod ver onder de verwachtingen ligt dan moet er misschien wat over en weer geboden worden tot er een compromis is gevonden. Wees dus geduldig. Het onderhandelingsproces is een beetje als een schaakspel, na uw zet is de koper weer aan de beurt. U heeft altijd de laatste zet in handen, ofwel doet u nogmaals een tegenbod ofwel sluit u de onderhandelingen af door het bod te weigeren of te accepteren.

Onderhandel over de andere voorwaarden

Wat doen politici die een onderhandeling voeren over iets waarover ze het nooit helemaal eens zullen worden? Ze betrekken andere zaken bij de onderhandeling die ze als pasmunt gebruiken wanneer ze over het oorspronkelijke punt een toegeving moeten doen. Met de onderhandelingen over de verkoop van uw woning kunt u hetzelfde doen.

Stel dat u aanvoelt dat u het met de koper nooit eens zult worden over de prijs, bekijk dan of u geen andere zaken kunt onderhandelen. Als u vrede wenst te nemen met die lagere prijs dan moet de koper bijvoorbeeld maar aanvaarden dat u nog wat langer in de woning blijft dan gepland. Of de koper moet juist akkoord gaan met een heel snelle afhandeling van de verkoop. U kunt ook voorstellen dat u voor het lagere bedrag het huis of het appartement zult opleveren zoals het is, terwijl u voor een hoger bedrag misschien nog op uw kosten een aantal herstellingen had laten uitvoeren.

U ziet het, er bestaan mogelijkheden om van een laag bod een goed bod te maken. Voor wie weinig ervaring heeft met het aan- en verkopen van immobiliën is het vinden van een juiste strategie misschien niet altijd eenvoudig. Dat is natuurlijk een goede reden om u bij elke stap van de verkoop, en zeker bij de onderhandelingsprocedure, te laten bijstaan door een ervaren makelaar. Uw erkende vastgoedmakelaar zal altijd uw belangen vooropstellen.

Op zoek naar een betrouwbare makelaar met ervaring in onderhandelen?

Klik hier voor een lijst van erkende IMMOSCOOP makelaars.

menu
menu