Is het een goed idee uw woning te verkopen wanneer u op pensioen gaat?

In tijden waarin de pensioenen de kosten van het levensonderhoud al lang niet meer dekken kan dat een goed argument zijn om uw woning te verkopen...

Als de datum van uw welverdiende pensioen naderbij komt dan begint u zich wellicht ook een voorstelling te maken van uw leven als gepensioneerde. Voor veel mensen is dat het moment waarop ze beginnen na te denken over hun toekomstige woonomstandigheden. Als uw kinderen ondertussen het huis hebben verlaten dan is uw huis mogelijk te groot geworden. Maar kunt u gemakkelijk afscheid nemen van uw woning? Een goed moment misschien om een balans op te maken. Wat zijn de voor- en nadelen van het verkopen van de eigen woning na pensionering?

De nadelen

Gaat u huren of kopen na het verkopen van uw huidige woning? Als u slim koopt dan doet u vrijwel zeker een goede zaak. Als u echter van plan bent te huren dan gaat u de opbrengst van een verkoop maand na maand uitgeven tot het geld helemaal verdwenen is. In zo'n geval kan het goedkoper zijn om in uw eigen woning te blijven, zelfs al is die dan te groot en kost het onderhoud ervan u veel geld. Dit geldt natuurlijk enkel als uw huidige woning reeds volledig afbetaald was. Als dat niet het geval is dan kan huren uiteindelijk toch voordeliger zijn dan het afbetalen van een dure hypotheek.

Een ander risico bij een verkoop is dat de woningmarkt nog sterk in waarde zou kunnen stijgen na de verkoop. Als de kans groot lijkt dat uw woning over vijf jaar veel meer waard zal zijn, omdat de buurt waarin u woont bijvoorbeeld steeds populairder wordt, dan kunt u een verkoop beter even uitstellen. Dit is uiteraard steeds een gok. De interestvoet kan namelijk net zo goed steigen of dalen dit in het voor of nadeel van de verkoper of kopende partij.

De voordelen

Als u een grote woning gaat verkopen om er een kleinere in de plaats te kopen dan houdt u aan een verkoop hopelijk een mooi bedrag op de bankrekening over. In tijden waarin de pensioenen de kosten van het levensonderhoud al lang niet meer dekken kan dat een goed argument zijn om uw woning te verkopen. Het extra spaargeld kunt u eventueel investeren in een belegging die voldoende opbrengt om uw maandelijkse kosten te helpen dekken.

Daarnaast kost een kleinere woning ook minder in onderhoud en andere vaste kosten. Zo betaalt u er minder belastingen op, zult u lagere energiefacturen ontvangen en zult u minder geld moeten uitgeven in het geval van renovatiewerken. Ook het schoonmaken van een kleinere woning zal u minder tijd (of geld) kosten.

Ook uw persoonlijke mobiliteit kan een argument zijn om uw huidige woning te verkopen. Is deze woning bijvoorbeeld wel aangepast aan typische gezondheidsproblemen die gelinkt zijn aan ouderdom? Is er een lift, zijn er veel trappen, beschikt de badkamer enkel over een smalle doucheruimte?

Tenslotte kan een verhuis u ook dichter in de buurt brengen van familie en vrienden. Stel dat u uw woning ooit in de buurt van uw werk gekocht heeft dan kunt u na uw pensionering beslissen om terug dichter bij uw familie te gaan wonen. Zelfs een verhuis van slechts een paar kilometer kan een heel verschil maken. U kunt daarbij ook rekening houden met de aansluitingen op het openbaar vervoer. De kans bestaat immers dat u op een dag niet meer in staat zult zijn om met uw eigen wagen te rijden.

Conclusie

Afscheid nemen van de woning waarin u en uw familie mogelijk vele jaren gewoond hebben is tenslotte ook emotioneel gezien niet altijd gemakkelijk. U heeft in de woning ongetwijfeld goede en slechte tijden gekend, u heeft er mogelijk uw kinderen grootgebracht… De herinneringen die vastkleven aan de woning zijn soms zo belangrijk dat het erg moeilijk kan worden om de woning te verlaten. Als u (en uw partner) de financiële middelen hebben om de familiewoning te behouden vanwege die emotionele redenen dan is dat een begrijpelijke en redelijke beslissing. Financiële argumenten zijn uiteindelijk niet het belangrijkste in het leven.

Er is dus niet één goed antwoord te geven op de vraag of u uw woning na uw pensioen zou moeten verkopen. Veel hangt af van uw financiële mogelijkheden. Zijn die beperkt dan is het soms een wijze beslissing om een woning die volledig afbetaald is te verkopen in ruil voor een kleinere koopwoning. Heeft u ruimere financiële middelen dan heeft u ook meer keuzevrijheid en dus meer ruimte om ook emotionele argumenten te laten meewegen.

Vraag bij twijfel in elk geval altijd advies aan uw vertrouwde vastgoedmakelaar samen met eventueel uw financieel adviseur bij de bank. Zo kunt u samen rustig alle voor- en nadelen op een rijtje zetten en een weloverwogen beslissing nemen afhankelijk van uw situatie.

Denkt u om uw woning te verkopen of verhuren? Laat u dan adviseren door een erkend vastgoedmakelaar.

Klik hier voor een lijst van erkende IMMOSCOOP makelaars.

menu
menu