Stijgende rentevoeten, ideale moment om te kopen?

Het lijkt er inderdaad op dat de langetermijnrentes mee in de stijgende trend zitten...

Als je met twijfels zit over de vraag of je moet blijven huren of toch maar beter kopen dan kan dit nieuws je misschien helpen een beslissing te nemen: de rentevoeten op woonleningen zijn aan het stijgen.

De lichte stijging in de hypothecaire rentes van de afgelopen maanden zal volgens de meeste experts nog lange tijd aanhouden. Daarvoor bestaan er meerdere verklaringen.

Ten eerste is het Europese beleid van 'monetaire versoepeling' dat werd ingevoerd in de nasleep van de bankencrisis van 2008 langzaam aan het verstrakken. De Europese Centrale Bank kocht de afgelopen jaren massaal staatsobligaties aan, waardoor de rentevoeten kunstmatig laag bleven. Nu dat beleid wordt aangepast zal ongetwijfeld een correctie van de rentevoeten volgen.

Ondertussen verhoogde de FED, de Amerikaanse centrale bank, ook de Amerikaanse beleidsrente, en wellicht zal ze die dit jaar nog verder verhogen. De wereldwijde economische groei lijkt door te zetten en dus stijgt ook de inflatie momenteel. Voor het eerst in 5 jaar bereikte de inflatie in de eurozone een niveau van bijna 2%. Het logische gevolg daarvan zou moeten zijn dat de rentes meestijgen.

Tienjaarrentes stijgen verder

Het lijkt er inderdaad op dat de langetermijnrentes mee in de stijgende trend zitten. De Duitse en Belgische tienjaarrentes, altijd een goede indicator voor de hypothecaire rente, gaan tegen het einde van dit jaar met bijna 1% stijgen zo voorspelt BNP Paribas Fortis. En daar zou nog bijna 0,6% kunnen bijkomen tegen eind 2018.

Met rentevoeten van gemiddeld nog niet eens 2% op een woonlening van 20 jaar zijn hypothecaire leningen momenteel nog steeds bijzonder goedkoop. Dit lijkt dus het meest geschikte moment om een lening af te sluiten, zeker voor wie de afgelopen jaren getwijfeld heeft over het kopen van een woning. Langer wachten zou hen immers weleens heel veel extra kunnen kosten aan rentebetalingen.

Is dat zeker zo? De kans lijkt erg klein dat de rentevoeten opnieuw gaan dalen. Met 100% zekerheid beweren dat ze verder zullen stijgen durft echter niemand. Als de economische groei of de inflatie een dip kennen dan zullen de rentes waarschijnlijk eerder stabiel blijven. Blijft de economische groei zoals hij nu is dan is een verdere stijging van de rente bijna onvermijdelijk.

Strengere voorwaarden

Er is nog een andere reden waarom het verstandig kan zijn nu een woonlening aan te vragen. De Belgische banken zullen in de toekomst namelijk strenger gecontroleerd worden door de Nationale Bank. Die wil er op die manier voor zorgen dat de banken geen kredietbubbel aanwakkeren zoals degene die in Amerika de bankencrisis veroorzaakte.

Eén van de eerste maatregelen werd al goedgekeurd. De banken zullen strengere voorwaarden moeten opleggen aan wie meer dan 80% van de waarde van z'n nieuwe woning wilt lenen. Als ze dergelijke leningen met een kleine of zonder eigen inbreng nog willen accepteren zullen ze met andere woorden hogere rentes moeten vragen.

Ook de woningprijzen lijken op dit moment redelijk gunstig. Ondanks de stijging van de afgelopen jaren bestaan er op dit moment geen overtuigende aanwijzingen dat ze de komende jaren (fors) zouden kunnen dalen. Het risico is dus niet erg groot dat je nieuw gekochte woning z'n waarde kort na de aankoop zal verliezen.

Stijgende rentevoeten kunnen wel een negatieve invloed hebben op de woningprijzen maar dat is een effect dat zich eerder op korte termijn laat voelen. Op de lange termijn is vastgoed altijd een van de beste beleggingen, zeker als het om een woning gaat waar je zelf in gaat wonen.

Tot slot weten we ook dat Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open Vld) samen met de verzekeraars en de banken een systeem heeft bedacht om toch een huis te kunnen kopen zonder één cent eigen geld op tafel te leggen. Een woning kopen, mag geen voorrecht zijn voor wie financiële steun van zijn familie krijgt, aldus Tommelein. Een aantal verzekeringsmaatschappijen gaan alvast mee in het verhaal, nu is het nog afwachten of de nationale bank in het systeem stapt.

Misschien is het moment dus wel gekomen om eens met je bankier en vastgoedmakelaar rond de tafel te gaan zitten?

Klik hier voor een lijst van erkende IMMOSCOOP makelaars.

menu
menu