• Home
  • /

    documenten-en-attesten-die-nodig-zijn-bij-een-verkoop

Documenten en attesten die nodig zijn bij een verkoop

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Als je van plan bent je woning te verkopen, zijn er een aantal belangrijke documenten en attesten waar je rekening mee moet houden om alles soepel te laten verlopen.

De belangrijkste zijn:
  • het bodemattest

  • P & G score - overstromingsgevoeligheid

  • het stedenbouwkundig uittreksel

  • het postinterventiedossier (PID)

  • een keuringsverslag van de elektrische installatie

  • het energieprestatiecertificaat (EPC)

  • het asbest attest

cube

Het bodemattest

In het Vlaamse Gewest moet een geldig bodemattest per kadastraal inkomen worden voorgelegd aan de koper. Dit vraag je aan bij OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij). Als er een risicoactiviteit heeft plaatsgevonden, is een oriënterend bodemonderzoek door een erkend bodemsaneringsdeskundige in principe verplicht vóór de verkoop en op de kosten van de verkoper.

Het stedenbouwkundig uittreksel

Het stedenbouwkundig uittreksel is eveneens een belangrijk en verplicht document. Dit uittreksel bevat informatie over verkavelingsvoorschriften, vergunningen, een eventueel voorkooprecht van andere partijen en eventuele bouwovertredingen. Je kan dit uittreksel aanvragen bij het gemeentehuis. Let op: het uittreksel mag op het moment van de verkoop niet ouder zijn dan 1 jaar.

Het postinterventiedossier

Een ander document dat wordt overhandigd bij de verkoop van een woning, is het postinterventiedossier (PID). Dit dossier bevat alle technische gegevens die nuttig kunnen zijn voor de veiligheid en gezondheid van mensen die betrokken zijn bij eventuele latere werken aan het gebouw. Het is een verplicht document bij woningen waarvan de bouw begonnen is na 1 mei 2001 of waaraan werken zijn uitgevoerd sinds die datum.

Keuring elektrische installatie

Bij de verkoop van een woning moet de verkoper sinds 1 juli 2008 ook een controleverslag van de elektrische installatie voorleggen. Dit is verplicht voor woningen waarvan de elektrische installatie in gebruik werd genomen vóór 1 oktober 1981, en woningen die nog geen controle keuring hebben ondergaan.

Energieprestatiecertificaat

Ook het energieprestatiecertificaat (EPC) is verplicht bij elke verkoop van een woning of appartement. Het EPC informeert de koper over de energieprestatie van het gebouw en is 10 jaar geldig. Als de woning binnen deze periode opnieuw verkocht wordt, moet er dus geen nieuw certificaat aangevraagd worden. Je kan wel een nieuw EPC laten opstellen door een erkend energiedeskundige als de woning ondertussen energiezuiniger werd gemaakt. Dan zal het EPC een betere score geven!

Het asbest attest

Tot slot is er een laatste belangrijk attest om in gedachten te houden: het asbest attest. Wist jij al dat dit sinds 23 november 2022 verplicht is voor de verkoop van alle panden gebouwd voor 2001? Asbest veiligheid is van groot belang omdat asbest een gevaarlijke stof is dat bij inademing aanleiding kan geven tot ernstige longaandoeningen. Vraag het attest dus tijdig aan!

P- en G-score

Wie vanaf 1 januari 2023 vastgoed verkoopt of verhuurt, is verplicht om informatie te verstrekken over de overstromingsgevoeligheid van de woning. Die informatieplicht bestaat er al langer, maar werd sinds januari 2023 verstrengd. Het overstromingsrisico wordt vanaf heden opgesplitst in een G-score, voor het gebouw, en de P-score, voor het perceel.

Deze score wordt onderverdeeld in 4 klasses van A tot D, waarbij D middelgrote overstromingskans aangeeft.

Zie je nu al het bos door de bomen niet meer?

Een makelaar kent alle nodige en wettelijke documenten en ontzorgt jou van deze administratieve taken

Immoscoop mark